Friday, February 11, 2011

Going back

Wooot...wooott...
After 15days berpantang kat Rembau, its time for us to go back home...
yes!! omar will back to his home -Salak Tinggi-
and for sure, aku akan berpantang sendiri...

actually kesian kat wanlang Omar..she's too tired to manage 2 people at the same time...
mane nak uruskan makan minom umi lg..nak uruskan moyang omar lg...
moyang Omar dah tua n she behave like budak2 balik..she really need wanlang's attention...
so umi decide to go back to our home..berpantang sendiri je...it not so hard for umi pon...
ayah bleh shower kan omar before ayah p work..and malam2 ayah ade bleh dodoikan omar...
(seems like umi yang taleh berenggang ngan ayah kowt..yes..absolutely)

HOME SWEET HOME!

Thursday, February 3, 2011

Tahnik



Daripada Abu Musa, katanya: Aku mendapat anak lelaki, lalu aku bawa dia kepada Nabi (sallallahu alayhi wasalam) dan baginda namakan dia dengan Ibrahim dan mentahnikkannya dengan sebijik kurma. Imam Bukhari menambahkan: Nabi (sallallahu alayhi wasalam) doakan untuknya keberkatan, kemudia baginda serahkan dia kembali kepadaku”.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Tahnik maknanya menggosok kunyahan tamar dengan telunjuk kanan pada gusi dan langit-langit bayi yang baru lahir. Gerakan ke kiri dan ke kanan bahagian dalam mulut bayi hendaklah dilakukan dengan lembut sehingga sampai manisan kurma itu ke semua bahagian dalam mulut. Jika tidak ada kurma (tamar), boleh juga digunakan benda-benda manis lainnya seperti madu.

Semalam ayah jempot Ustaz Ishak singgah umah utk tahnik kan Omar...tahnik ngan kurma tahnik yg hospital az-zahrah provide lepas ummi deliver Omar...ustaz ishak campurkan kurma ngan air zamzam...
semoga Omar menjadi anak yg soleh...berjaya dunia akhirat... insyaallah..