Monday, August 23, 2010

Wan a.k.a nenek a.k.a nanny a.k.a grandmother





ohhh~~hari ni tetibe jek nak cite pasal wan...
dah semakin uzur dah wan...umur pon dah jejak 88thn...
skang maklang yg jaga dier...for entire weeks mase wan kene tahan kat wad, maklang lah yg jage wan...maklang pon dah tak berapa sihat...
itu pon org masih dok ckp2 pasal maklang lg...
aku pon tapaham ape pny busuk ati manusia camtuh...
hari pertama puasa kat hospital tampin...
skang ni wan kat rumah makcu...sabtu lepas bawak wan p umah makndak...
semoga wan cepat sembuh...dan harap2 tahun ni masih boleh beraya bersama wan...aminn..


“Dan Tuhanmu memerintahkan supaya kamu jangan menyembah melainkan kepada-Nya dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan ‘ah’ dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.” � Surah al-Israa’ (17 : 23).

umum:
adik beradik bertengkar sesame sendiri, mak gak yg jadik mangsa...
bile mak sakit, p jenguk mak cam jenguk sdare jauh...mcm lah itu bukan mak ko...adeihh...sadis tol...
tanya kabar pon tade...??
rase jatuh martabat ko depan adik bradik bile p melawat mak sendiri ek?
tunjuk kan lah kasih sayang di sisa2 akhir kehidupan mereka...
kasik lah mereka rasa kebahagiaan walau untuk sekejap...
buangkanlah ego tu utk sementara...sblm terlambat...
bile mak ko dah tade nnt, baru mase tu terkulat2...
bile dengar lagu OH IBU , time tu baru nak nanges...
time tu baru nak rase menyesal...dah terlambat kot...mak ko dah jauh dah mase tu...
ape yg ko dapat sumbang cume doa ko je...

“Kembalilah kepada mereka berdua dan jadikanlah mereka berdua ketawa (gembirakanlah mereka) sebagaimana kamu jadikan mereka menangis.” � Hadis riwayat Imam al-Nasaa’i.

Wednesday, August 18, 2010

checkup

pagi2 da kene ngadap muke doktor...
checkup kali ke ntah brape...
baek!anda patient ke 9...
*eh,aku smp kol 8 pon,jadik patient no.9 kah?depa yg len ni dtg kol bape?*
Biase klu aku dtg time2 mcm ni mmg da jadik org 1st tp maybe time posa ni,org sume bgn awl agaknyer...
mcm ade potential aku tamasok opis ini ari...
hurm...checkup is alasan mc...wakakaka

Wednesday, August 11, 2010

Family Gathering SOLOMAK CREW

Actually, family besar kitorg mmg very the close...disebabkan mcm dah lame gilos tak gath same2,we all suggest buat during wiken (3 hari sblm Ramadhan)...plan ni pon tibe2 je datang lepas selesai majlis resepsi abg ayie and dylla at Putrajaya...Plus, duwet Solomak Crew (kutipan yuran dikenakan ke atas sepupu yang dah berkerja sahaja) agak banyak jugak...*wink
Purpose gathering:
1) Tahlil
2) Sambutan sebelum puasa a.k.a mantai (especially n9,mmg akan buat...but its not adat)
3) Introduce newcomers, newlyweds bride and groom to the family (welcome party)
4) Merapatkan silaturrahim (memandangkan there's so many "cerita a.k.a drama" yg tak best lately)

oh...menunya sangat la banyak...(kambing,ayam,ikan,sotong n kerang bakar, lemang and rendang, koktail, laicheekang, steamboat, kuih muih *dah mcm raya plak gayanyer)

The Preparation

kambing yg agak payah nak masak...agak2 korang berselera tak tgk?frankly speaking,aku tak selera...sbb tukang masak belengeh(bahasa ape pon aku tataw) camtuh...wakakaka

lemang made by makcik2...wan(atok) tak sihat...just perhati dari jauh je...
kalau x,dier la org paling bz during that day... :(


Tahlil Ringkas



Makan-Makan

introduce our new family member -Dylla *abg ayie's wife-


Thursday, August 5, 2010

Cousin's Wedding (Abg Ayie and Dylla)

Hurm...both(the bride and groom) look gorgeous on that day...
Congrats to both of you!!!
Selamat Pengantin Baru...Semoga kekal hingga ke akhir hayat~~wink

Solemnization


Wedding Reception


Tuesday, August 3, 2010

:: Entry Pertama...1st Entry... ::

wahwah...baru berjinak ye kawan2...dulu suke skodeng blog org tp malas nak buat blog *skang pon still malas* tp buat2 cam rajin la...