Thursday, July 28, 2011

Problem Solved!

Problem : Stress
Solution : Blogwalking
Outcome : More stress + Kepala rimau + Kepuasan hati

(Sile ulang sampai 100x)



Tuesday, July 26, 2011

ExTreMe Challenge



Extreme Challenge for Extreme People at Extreme Park...* bape byk extreme daaa*

Mcm biase, ni adlh entri tertunggak...Seswai dengan tagline "AKU BUKAN PEMBELOG TEGAR"...Menaip di kala senggang yg mase senggang nyer pon tataw bile...muahahaha...

Lokasi: Extreme Park, Shah Alam *pestaim p nih..sonok!*

Wiken kene bgn seawal nk p keje...Angkot skali askar2...Sorry ye Omar, this weekend Omar kene bgn cam weekdays...alaaaa...mcm tak biase plak.. Mmg Omar pon yg slalu bgn awl dari Ommy kan??
Thanx to organiser...Rase mcm family day pon ade...Best2!

Activity of the day:
1) Paintball


Tengok gaya pon dah taw...Mmg ketara betol cam orang tak reti main...Pegang senapang pon dah tak betol... Apetah lagi cara nak menembak... Ade ker menembak duduk camtu??? Mase ni jugak la nak duduk ayu...Adoiiii....Hahahaha...

2) Archery

Yang ni mmg sangat lah FAILED... 12 batang arrow tersangatlah HAZAB nak abeskan...Lengohhhhh tangan toksah ckp... Once in a lifetime... Surrender!Lebih rela kene tembak men paintball dari men menatang ni...Memanah =Sunnah Nabi

3) Flying Fox


Yang ni best...Wlupon takot nak panjat tangga tu tp bile dah berada di awang2an tu teraselaaa keBESTan nyer...Rase cam burung plakkkk....Tp dapat snap gambo mase kat bawah je..Da sampai nak terbang,battery kamera abes...Hahahaha...

Ommy dok sibok men sume game,Omar mane?? Ermmm...Good boy Ommy cam biase...

TIDO

Tambahan(+): Gambar2 yg sempat di snap









Pesanan Penaja: If semua orang sporting,mmg best! Bile nak organize lagi??? (^_~)


Tuesday, July 19, 2011

Good Luck Rose Azlin a.k.a kak Rose



Orang yang di rai

Wish u ol the best with new challenging position.. Success! Till we meet again here in the two years... *mcm kompem jek i'ols tahan dok cni dua thn lg kan??*


As usual...Di mane ade farewell,disitu ade makanan...
Tema: potluck
Menu:
Steamboat tomyam
Popiah basah/kering -xsempat nk snap gambo,dah licin
Juadah Kuih Muih
Nasi Lemak
Bihun Goreng
Puding Trifle *ni i'ols le yg buat*

Dah makan baru teringat nak hamek gambo

Yg depan skali ni single lagi

Budak praktikal- pon single lagi.

Motip ckp diorg single??Ntah..da mcm mak ayam pon iye jugak..Ehhhhh???





Doa Dhuha


Antara doa yang disarankan sewaktu menunaikan solat Dhuha:



“ Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu.”

Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

Pesanan Penaja: Cube dengar MP3 zikir Dhuha from UNIC. Nak upload,tp error la pulak..


Jangan Marah


Jangan marah bile orang mengata u'ols sedangkan sebenarnye u'ols pon kuat mengata/mengumpat org lain...
Jangan marah bile orang sakitkan hati u'ols sedangkan sebenarnye u'ols lagi kuat sakitkan hati org lain...
Jangan marah bile orang malas nak layan u'ols sebab diorg sebenarnye malas nak dengar u'ols membangga diri...
Jangan nak touching bile orang sound u'ols sebab diorg sebenarnye dah tak tahan ngan mulut u'ols...

Jom same2 renung2kan sambil muhasabah diri sendiri...



Monday, July 18, 2011

Lunch Hour



Perot kate lapar...Padahal dah membedal 8 keping roti + scramble egg + sardin!
Tapi still lapar,camno???Ohhh...ade alasan...I'm producing milk *produce??bukan susu lembu yer*...Kire ade alasan makan banyak..kan?kan?

Suram jek opis arini...Ramai org MC/EL/AL...Tambah lagi sorg boss is no longer here...Last friday is her last day...
Lagi makin suram...Kalau x,pagi2 mmg hiruk ngan ketawa/jeritan dier jek...


Hurmm...suram..suri ram..ram..ram...Again!



Thursday, July 14, 2011

Puding Trifle


Yeayy...Akhirnya berjaya gaks la buat benda alah ni...Kalau ikot niat,dah bertahun2 dulu nak buat...Tp hari ni br tertunai...Itupon sbb nak bawak utk potluck kat opis besok...

Thanks to pemberi resepi a.k.a x-opismet a.k.a kak Jojet... *heart*

Bahan2:

6 sb tpg kastard
5 sb gula
600ml susu segar *kalau ikot resepi kat tmpt lain,ade gaks yg gune susu cair*
1 sk esen vanila
2 tin mixed fruits
1 pack fresh strawberry
2 swiss roll
1 pack raspberry jelly (brand Nona) *senang dan mudah*

Cara2:
1. Potong swiss roll dalam 2cm/ikot suke hangpa. Pastu susun cantik2 dalam bekas.
2. Bancuh tepung kastard bersama susu secawan. Yang selebihnya,didihkan atas api bersama gula dan esen vanilla.
3. Agak2 gula dah larut, campurkan bancuhan tepung kastard dalam bekas didihan. Kacau sampai likat *ala2 linyut ( mknn org sarawak =p ). Tutup api. Tunggu dalam 5min (bagi kastard sejuk).
4. Bila dah suam2 kuku harimau, scoopkan ke dalam bekas swissroll td.
5. Susun mix fruit ngan Stroberi cantik2 atas mix kastard.
6. Sambil2 tu didihkan air, bancuh jelly. Ikot je instruction kat belakang kotak tu.Senang gilos.
7. Mcm biasa,tunggu dalam 5min agak2 dah suam2 kuku Omar, scoop sket2 tuang atas trifle tadi.Agak2 sendiri la kuantitinyer.Jgn banjir sangat sudah.
8. Masukkan dalam peti ais.Kasik sejuk baru dibedal sorg2!



Rase??X sempat lagi nak rase...Esok baru nak tau...
Cikgu,tlg komen eh besok.. :)

YAHOO! MAIL



Dah canggih skang eh??
Ke aku yg ketinggalan zaman??


Disney Party

Semalam receive parcel lagi..Yeayyy... 1 for Omar and 1 for his GFF (Misha-lil-cute-baby)...Both i'ols beli online...Berbaloi2..

This is for Omar (Musical Inchworm Lamaze)... Omar terkulat2 bile dgr music kat mainan dier... :)


And this is for Misha (Flower Headband) -as her birthday present


The models -mama Misha yg try dulu then br Misha-



Back to the main topic, Ingat lg tak entry Mickey Mouse ?? I ade mention Omar ade event kan??..Haaa..Ni ler event yg dimaksudkan.. ekceli event dah 2 minggu lepas tp still nk cite jugak arini...Theme: Disneyland...That's y i'ols belikan Omar tshirt Mickey sbb GFF a.k.a Misha choose character Minnie Mouse...So cute eh??

"Today Misha turns ONE, She's the reason we celebrate today,
We've planned and prepared for her to arive, Love is the reason she's alive,
Thank you all from the bottom of our heart,
For helping mom & dad, give Misha a great start."
( Source: Maiz Malik )

Sepanjang majlis mmg rase mcm kat Disneyland...Mane taknyer,mama Misha dok prepare everything 1 month before...Mcm dah nak buat engagement Misha je ek? Just to make sure everything goes well...Ni la dier -Maiz si event planner-

The family (Mirza mase ni dok main ngan cousin dier)

Souvenir utk tetamu
*sangat rajin kan ini org??*

Souvenir utk tetamu as well

Finally, Omar yang keletihan....




Tuesday, July 5, 2011

Kau vs Aku



Pernah tak u'ols berdepan AKU dalam situasi2 kat bawah ni? Ce bace..For those yang larat nak baca bebelan ni je la yer...

Time kecik2 (skolah rendah/menengah) kecik ker???
AKU lagi pandai dari KAU...
Kasot skolah AKU lagi cantik dari KAU...
Sekolah AKU lagi hebat dari skolah KAU...
Duwet blanje AKU lagi banyak dari KAU...
bla..bla..

Time beso sket
AKU ade kelulusan lagi tinggi dari KAU...KAU setakat ade SPM jek...AKU ade diploma taw!
Gaji AKU lagi beso dari KAU...
Kereta AKU lagi beso dari KAU...
Pangkat AKU lagi tinggi dari KAU...
bla..bla..bla...

Time Kawen
Wedding AKU very the grand dari KAU... Tu ler.. Sape soh kawen tak de bajet...
Laki AKU 100x ganda lagi hensem dari laki KAU...
Hantaran AKU lg de' bomb dari KAU...
AKU dah ade rumah sewa... KAU???Menompang umah mak ayah lg??
bla..bla..bla...

Time dah ade anak
Anak AKU lagi cantik/hensem dari anak KAU...
Tak main la nak belikan baju murahan ni...AKU beli baju sume yg branded2 aje...
Anak AKU lagi pandai dari anak KAU...
bla..bla..bla...

Haaa... da bace kan?? Penah x jumpe AKU tuh?? Camne eh klu kiter nk berdepan dgn org cam AKU tu?? Sumenyer dier je la yg lebih...Org len sume kurang... Kadang2 org yg mcm AKU ni act camtu sbb dier tau dier kurang... So utk atasi kekurangan tu,dier act la camtuh...KOT...

Kalau nak main lawan2 ni smpai bile2 pon takkan abes...Ukur baju kat badan sendiri la ye...Jgn sbb nak men lawan2 ngan org,smpai jadik papa kedana...Kata p.Ramlee..."Biar papa asal bergaya"

Ape kate lepas ni kiter lumbe kumpul amalan tuk akhirat plak nak??Mantapkan amal ibadat...Sedekahkan harta ke jalan Allah tanpa ade rasa riak...Rase2 bleh buat x?

Renung2kan dan selamat beramal!


Monday, July 4, 2011

Accident & Cyberjaya


Last week pny story taw... Sungguhlah tragisnyer...

Kalau eksiden kat cyberjaya ni klu tak mati,x sah... Tak pernah ade yg hidup...
Ape yg best sgt la kan drive kat Cyber nih? Ermmm...Dulu bleh la..Jln lenggang...bleh la nak buat jalan tu cam kat Litar Sepang...Itu dolu laa.. Time opis tak byk lg... La nih??? Opis kat cni dah mcm cendawan tumbuh... Silap aribulan dah tade space nak naikkan bangunan lg...Jadi, tapayah ngade2 nak bawak ala2 ko tu Michael Schumacher... Akibatnyer nnt sendiri yg tanggung...Klu tanggung sendiri takpe...Tp kalau yg melibatkan org len tu yg jadi masalah!


Hancus kereta!

Mangsa ni rasanyer mcm foreigner... Sebab b4 snap gambo nih, dier tak tutup ngan plastik itam lg... Sempatla nengok saiz kasot yg bapak punyer besar! Dapat snap gambo pon sbb belas ihsan opismet yg sangat tahu perangai JAKUN i'ols nih...Seb bek drebar tak pengsan nengok...Klu tak, xpasal2 kene pangey abang polis yg garang cam singa tolong drive kami p makan...Ngeh2...

Moral of the story: Berhati2 di Jalan Raya...Safety first... =)