Monday, October 31, 2011

Tempoyak


Pakcik Muid, bekas jiran Salak Tinggi aku pernah bagi 1 bekas berisi tempoyak (read: terima kasih pakcik. I'm lovin' it). Memang terbaiklah tempoyaknya. Makan dengan nasi kosong pun masih lagi marvelous! en zool tak suka tempoyak. Jadi, aku pun balun makan sampai kembung.

Sehinggalah tempoyak habis, bekas yang di basuh masih mengekalkan aroma yang wangi lagi. Aku pun ambil bekas tempoyak dan isikan kentang dan lobak merah yang telah direbus. Lenyek-dan-lenyek-dan-lenyek. Aroma lobak merah, kentang dan tempoyak bersatu menjadi haruman-yang-tak-boleh-ditandingi. Sedia disuap ke dalam mulut Omar. Dan aku tengok reaksi muka Omar. Muka biasa-biasa sahaja. Dan Omar menganga untuk kali kedua. Yes!!! Berjaya!!! Tak sia-sia aku telan durian dan tempoyak banyak-banyak masa mengandung dulu.


Super-Duper Annoying



Sejak dua menjak tiga menjak dan banyak-lagi-menjak ni, aku terasa seperti aku ni super-duper-duper annoying lah (*sangat*). Kenapa terasa seperti tu? Sebab aku rasa, kekerapan aku bercerita tentang anak sangatlah-terlalu banyak. Tak percaya? Tolonglah tanya manusia-manusia yang selalu berdamping dengan aku. Di pejabat mahu pun di rumah mahu pun di jalanan mahupun di alam mimpi. Aku tanya orang pasal itu-ini tapi semuanya berasaskan dan berhubungkait tentang anak. Kenapa anak macam ni eh? Kenapa anak macam tu eh? Memang kena macam ni ke? Memang begini ke kalau anak umur sekian...sekian? Sampai aku sendiri rasa macam...Ehhh, dengan orang yang belum kahwin pun aku cerita tentang anak? Kenapalah sangat annoying kamu ni Ain? Macam tak masuk je kan?Nasiblah mereka layankan je pe'el aku yang swing-tanpa-diundang ni *walaupun mungkin mereka juga bosan sebenarnya?sorry guys! (T_T)*

Inilah perasaannya bila dah ada anak,mungkin. Dalam keadaan anak yang semakin mahu membesar, aku terasa seperti aku perlu beri didikan yang sepatutnya. Yang sempurna yang aku pasti takkan semuanya menjadi sempurna. Kena belajar bagaimana cara didikan yang berkesan. Kena berfikir tentang jaminan pembelajaran dan masa depannya. Macam-macam lagi. Atau aku ke yang terlalu banyak berfikir? Atau aku yang terlalu mahu semuanya perfect? Serabut kepala dibuatnya.

Untuk dapatkan yang terbaik, kita harus lakukan yang terbaik. Dan aku banyak belajar dan mendengar motivater dan ustaz-ustazah di televisyen dalam ceramah mereka semua berkata "Perubahan harus dimulakan dengan diri kita sendiri sebelum kita mengubah diri orang lain". 

Firman Allah: Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum, kecuali kaum itu sendiri mengubah diri mereka sendiri (Surah Al-Ra`d, ayat 11).




CCA: Lepas ni kalau aku merepek lagi, tolonglah aku untuk hentikan repekan itu. Dan tolonglah abaikan/muntah kalau kamu rasa ayat aku ni sangat skema. Sekian!


Thursday, October 27, 2011

[Outdated Photos #2] Bila Omar Demam...



Kalau dah lama sangat demam tak kebah-kebah + suhu naik mencanak-canak, terpaksa gunakan alternatif lain. AIS!

Khas untuk Omar. Ada love-love dari Ommy dan star-star dari Ayah



 Sesi membasahkan badan. Steadylah Omar!




Alahai...Siannya budak kecik ni.


Congratulations All -Unimas 15th Convocation



Excited bercampur bangga bila universiti tempat aku menuntut ilmu dan menjalani hidup diperantauan selama 3 tahun terpampang di televisyen. Ditambah pulak dengan keterujaan-yang-melampau bila tengok dewan baru!

Oh sangat bertuah anda semua yang konvo! Dapat bergambar dewan yang tersergam indah. Besar!

Biarpun dah terlewat namun tetap nak wish: Unimas clans -Tahniah semua... Happy convo... (^_~) UNIMAS dihatiku.



Nota jari-jari tangan CCA: Sila abaikan televisyen second-hand itu


Dominos Pizza - Servis Teruk!


Balik dari Ikea dan Meru (aktiviti Deepavali), singgah rumah mak abah di Putrajaya. Perut masing-masing dah berlagu. Macam-macam lagu ada. Disebabkan hujan, jadi order delivery aje lah. Aku pun call Dominos Pizza.

Selesai order, operator cakap penghantaran akan dibuat dalam masa 30min. Kalau lebih 30min, boleh minta baucer Dominos dari riders diorang. Ok. Terus tengok jam. Sekarang pukul 8.45pm. Delivery mesti sampai jam 9.15pm. Sempatlah pujuk perut supaya tahan sikit.

Sampai pukul 9.40pm, bau-bau pizza still tak de lagi. Aku dari lapar dah jadi kenyang jadi lapar jadi kenyang balik. Yang lain semua muka dah macam-macam dah. Aku call sekali lagi.

Maaf ya cik. Saya tengok GPS ni, riders dah ada dalam lokasi rumah cik. Lagi 15min, riders kami akan sampai.


Ok. Terima kasih. Saya akan tunggu.

Sampai pukul 10pm pun masih tak sampai-sampai juga. Aku cekal je call operator.

Apa ni? Dah pukul 10 pun, pizza tak sampai-sampai lagi? Tadi kata 30 min lepas tu tambah 15 min. Sekarang nak tambah berapa minit lagi?


Maaf ya cik. Riders akan sampai secepat yang mungkin. 


Adik-adik aku dah keluar masuk nak tengok riders tu dah sampai ke belum. Tahap kesabaran dah di tahap klimaks. Campur tahap penat. Mula lah nak meletup volcano ni. Aku dah malas nak call. Adik aku pun call (hati memang geram). Terus batalkan semua pesanan @ 10.15pm. Capai laptop. Buat aduan. Geram! Dan aku bersama en zool dan Omar kemas-kemas barang terus balik ke Salak Tinggi dengan perut yang berrock kapak dan mata yang layu.

Macam mana kamu punya servis ni wahai Dominos Pizza? Riders yang mengulat ke semua orang mengulat? Padahal Dominos yang letaknya di Presint 8 tu takdelah jauh mana pun dengan rumah parents aku di Presint 9. Adoii. 1jam setengah bukan sekejap ye. Memang sangat panas!

30-Minutes Delivery Guarantee! Domino's is the only pizza company that guarantees your order will arrive within 30 minutes or we'll give you a free Regular Pizza voucher!


Boleh percaya ker?? Memang tak lah!!!


Sunday, October 23, 2011

Malang Tak Berbau



Aku bukan peminat sukan permotoran. Tapi heboh di Facebook pasal pembatalan MotoGP Malaysia yang diadakan di Litar Lumba Sepang *yang sekangkang kera dengan rumah aku*. Dan itu memanggil2 aku untuk membaca dan meneliti satu persatu *tambahan: en zool tunjuk video kemalangan*


Dari sumber-sumber yang aku search dari Google (MalaysiaKini) juga di Facebook, pembatalan adalah disebabkan kemalangan yang menyebabkan kematian salah seorang pelumba, Marco Simoncelli. Ok. Aku dah tengok video di Youtube *tapi tak dapat nak copy link sebab semua dah kene block*. Memang tragis. Helmet sampai pecah ok. Mati on the spot rasanya.

Kat litar ke jalan raya ke atau kat mana-mana sekalipun, kalau Allah dah kata jadi, maka jadilah...





Friday, October 21, 2011

Abang Jo...Oh...Abang Jo



Akibat dari terlewat bangun pagi, maka tiadalah aktiviti menyiapkan sarapan. Dan tiba-tiba rasa bersalah pada en zool datang menyerbu.
Sorry darl, tak sempat nak prepare breakfast. Takpe, i belanja u breakfast ok? *Ayat yang sekadar diungkap dalam hati*

CCA: Jom kita tapau (tapau= bungkus= take away) nasi goreng depan (area rumah kami) ni nak? *muka bersalah*
en zool : (sekadar menggeleng)
CCA: (ulang soalan yang sama sambil pandang muka en zool) *alamak...marah ke?*
en zool: (pause) Makan dekat Dengkil la kat tempat yang kak Lin cakap tu.
CCA: Ok *muka ceria*


Speacilist in Nasi Lemak dan Roti Canai ONLY. Tang specialist tu, aku main hentam je. Tapi kat gerai ni memang jual nasi lemak dan roti canai sahaja. Air perlulah ada. Tadaaaa....Gerai Jo.




Disebabkan aku sedang berdiet, maka dengan itu aku hanya order roti telur dan milo o ais SAHAJA *diet sangat!* En zool pon berkongsi selera yang sama.

Oh. Aku nak kasik rate boleh? Aku kasi 2 out of 5. Makanan kat sini bukanlah tak sedap. *Sedap pun tak, tak sedap pun tak -based on tekak aku ye-* Tapi yang buat aku kasi rate macam tu ialah kerana tukang ambil pesanan a.k.a waitress tu. Muka kelat ya amat. Hello. Akak baru bangun tidur ke? Or ada orang paksa akak buat kerja ke? Kalau ye pun penat malam tadi kerja overtime, janganlah buat muka (=.=) masa ambil order. Orang yang macam aku ni elok-elok senyum, tiba-tiba boleh transform.

Dah lah roti telur dapat lambat. Air pun sama. Lempiaskan rasa marah dalam hati je la. Inilah akibat kalau dia dah tunjuk bad impression. Habis semua aku rasa salah. Tapi aku faham "1st come 1st serve" la kan?

Ok. Perut kenyang. Hati tak senang *Sila senyum*. Jom pergi kerja.



Wednesday, October 19, 2011

Mentaliti Teruk!


Sebelum ni kita asyik dengar pasal kes pembuangan bayi je kan? Sekarang ni pulak heboh pasal mentality manusia zaman alaf baru. Yang berlaku baru-baru ni di Beijing China. Anak kecil berumur 2 tahun digilis kereta. Orang boleh buat tak tahu je.Sorang pun tak ambil apa-apa tindakan. Anak kecil tu menanggung sakit adalah lebih kurang dalam 18min (Read: Kita yang besar ni kalau sakit yang 2-3 minit tu pun dah rasa azabnya, apatah lagi anak yang baru berusia 2 tahun). Still alive dan meraung-raung. Sehinggalah lori ke-2 lenyek anak kecil tersebut. Dah macam sotong dah rupanya. Kaki kecil anak tersebut hancur. Difahamkan anak tersebut mati otak. Dan berita semalam menyatakan bahawa anak yang namanya Yuyu dah pun mati.

Aku juga baca dari sumber-sumber lain yang mengatakan, orang yang melanggar Yuyu dah menyerah diri. Yang paling tak tahan statement laki tu:

  • Semasa kejadian, dia sedang bergaduh dengan teman wanita (on the phone)
  • Mamat tu berhenti kejap and tengok ada darah
  • Kemudian dier berfikir, baik "org" ni mati. Kalau "org" ni hidup, dia terpaksa tanggung kos perubatan yang mana lebih banyak dari kos pengkebumian
Memang bengang ok bila aku baca kenyataan-kenyataan mamat tak bertanggungjawab ni! Kalau nak tengok lanjut, boleh cari dekat youtube. Aku tak sampai hati nak letak link kat sini. Sekian

CCA: Apa punya mentaliti la manusia sekarang ni. Mana letak perasaan yang Allah kasi? Memang takde hati perut betul. 


Tuesday, October 18, 2011

Nuffnang and TGV Raikan Blogger?


Yeay... Aku dapat pas wayang percuma. Ihsan dari Nuffnang dan TGV. Tapi (Read: TAPI *dengan nada yang sangat kuat*), aku tak tau cara macam mana aku boleh pergi collect tiket tu. Nun jauh di Heritage KL sana nun yang aku sendiri tak tau di mana lokasinya. Ada sesiapa yang BAIK HATI lagi PENYAYANG yang boleh dan tidak berkira untuk tolong aku collect? Hahahaha.. Nanti aku belanja tiket wayang for 2 pax. Mau??  *Sebenarnya dapat 4 free passes. So, aku ambil 2. Yang 2 lagi, sape yg tolong ambil la aku kasik* Fair kan??

CCA: Dengan pass tu, apa-apa cerita pun boleh tengok. Hanya di TGV saja ya! Dah nama pon TGV yang sponsor kan. Haruslah...

Thanks TGV. Thanks Nuffnang.




Alhamdulillah...



Bapa mertuaku sudah discharge. Sekarang tengah honeymoon lepak-lepak kat rumah abg ipar di Dengkil sampai next follow up, 25.10.2011. (read: cik Lin..Masak sedap-sedap kalau rasa nak conquer tanah. Muahahaha)
Abah di jaga rapi dan rasa-rasa macam 1st class treatment oleh mak mertua tiri aku. Memang superb la. If i'm in her shoe, belum tentu boleh jaga en zool macam tu lagi. Terharu sungguh aku tengok. Selama abah dekat pusrawi, 24hours mak tiri aku temankan. Suap makan, mandikan, cuci segala-gala.
Alhamdulillah....

CCA: Doa juga dititipkan buat uwan dan pakndak aku yang juga bakal dioperate. Semoga kalian beransur sembuh.


Monday, October 17, 2011

[Outdated Photos #1] Sepanjang Syawal di Rembau


Baru ada masa nak muat naik gambar. Alhamdulillah... Syawal yang bermakna dan gembira. Semua orang happy!


 Potret keluarga kami

 Potret Keluarga PakTam & MakTam

 Potret Keluarga PakCik

Potret Bujangs

 Potret Ibunda & Anakanda

 Potret Nenda & Cucuanda & Cicit (Lelaki)

Potret Nenda & Cucuanda (Wanita)

Potret Ibunda & Menantu

Ramai keluarga yang tidak bersama di pagi raya disebabkan mereka berhari raya di sebelah keluarga yang satu lagi. Namun pagi Syawal tetap meriah! Dan ukhuwah itu masih kekal disitu.. (^_~)

CCA: Heart them! Pada keluarga yang tak sempat di snap fotonya di pagi raya, next year kita ambil ok? hehehe :)


Wednesday, October 12, 2011

Sup Ketam



Terima kasih kepada en zool yang telah meringankan beban isterimu ini dengan masakan enak! I heart you banyak-banyak...



Walaupon rupa takde (sila jangan salahkan telefon bimbit), tapi rasa dier mmg SUPERB. Alhamdulillah... Boleh repeat lauk yang sama untuk 2 hari. BURP!

CCA: Jangan tanya resepi. Sebab bukan aku yang masak. Chill!



Tuesday, October 11, 2011

Kejadian


Dua kejadian berbeza. Tapi pada hari yang sama.



Kejadian 1: Jem aka Jam
Traffic jam yang sangatlah teruknya. One of the reason ialah traffic light. Dari susur Kota Warisan sampai lah ke junction Dengkil. Masa ni on the way to office. Terus email team members inform yang aku BAKAL lambat ke ofis. Mahap ya kawan-kawan.

Kenapa depan aku lenggang tak ada kereta? Sebab en zool guna alternatif lane untuk potong masuk ke Dengkil.

CCA: Sila jangan jadikan ianya sebagai contoh,ya!





Kejadian ke-2: Riser meletup

Pertama kali dalam sejarah di bangunan TM Cyberjaya, yang mana bila loceng berbunyi tanda kecemasan. Selalunya loceng berbunyi saja-saja buat testing je. Yang kali ni punya memang bukan main-main. Aku yang tengah dok leka ber'meeting' dengan team mates buat 'dont know' je bila loceng berbunyi - blackout dan salah seorang dari kami kata "kalau lah loceng ni betul2 berbunyi sebab ada kecemasan,mesti kita dah rentung kat sini".

Sekali kami keluar dari bilik meeting, tengok orang tengah berpusu-pusu lari. And informer dari 2nd floor cakap memang betul ade letupan kat suis utama. Aku terus zassss capai purse, angkat laptop, tgk jam... "JOM TERUS PEGI LUNCH"




Friday, October 7, 2011

Burung Hantu



Pada malam yang hening.. Sambil melepak-lepak bersama keluarga terchenta dan melayan Astro Nat Geo Wild, tiba-tiba:

Si Ayah   : Omar... see burung hantu tu (sambil jejari tunjuk2 kat tv cabok)
Si Anak   : (Pandang muka si ayah..Pause dalam seminit.. Sambung main *tak layan pon tv*)
Si Ommy : Ayah, burung hantu in English apa?
Si Ayah   : GHOST BIRD (muke sangaaaaaaaaaaaaaatlah selamber)
Si Ommy : (ketawa guling-guling) Main hentammm jek kan? Owl laaa!
Si Ayah   : Ye ker?
Omar      : (Muka tak paham apa-apa)

Corat Coret Ain : Spontaneous tu amatlah kelakar