Tuesday, November 29, 2011

[UlangTahun] 1 Muharram 1433


Genaplah usia perkahwinan kami yang ke-2. Pejam-celik-pejam-celik dah ada anak seorang dah kami ni. Usia Omar pon dah menghampiri 1 tahun. Alhmadulillah.

Masa nak bernikah dulu tak ada gaduh-gaduh pasal pemilihan tarikh. Aku serahkan semuanya pada en zool. En zool cadangkan 1 tarikh dah aku terus setuju *Gatal sangat nak kahwin. Dah tak nak serabut pasal tarikh. Hahahaha* 

Tanggal 1 Muharram 1431 bersamaan dengan 18 Disember 2009, Jumaat selepas solat Asar di Masjid Besar Putrajaya, aku selamat berhijrah dari gelaran bujang ke gelaran yang baru, isteri. Tiba-tiba rasa nak sob sob.



Selamat Ulang Tahun Perkahwinan, sayang! Love you banyak-banyak.

CCA: timeline nak berfeeling-feeling anniversary lama lagi ni. Dari 1 Muharram - 18 Disember. Ok. Nak plan cuti-cuti lah.


Thursday, November 24, 2011

Hamba Duit


Janganlah kamu ingat kamu ada duit, jadi kamu boleh beli orang-orang disekeliling kamu. Tak perlu jadi hamba duit. Tak perlu membangga-bangga dengan duit kamu.

Dengan duit, kamu rasa orang boleh dengar cakap kamu.
Dengan duit, kamu rasa orang boleh ikut cara kamu.
Dengan duit, kamu rasa orang akan hormat kamu.
Dengan duit, juga kamu rasa orang akan memuji-muji diri kamu.

Hakikatnya dari mana datangnya duit tu? Halal kah? Haram kah?
Hanya kamu dan LABU-LABU kamu yang tahu.

Sesungguhnya yang HALAL itu TERANG dan yang HARAM itu juga TERANG. Wallahu'alam.



Thursday, November 17, 2011

Telekung Murah, Qualiti Mahal wooo


Untuk sesiapa yang berminat untuk menghadiahkan kepada diri sendiri, ibu, kekasih, tunang, isteri, nenek dan sewaktu dengannya, bolehlah membuat demikian dengan meninggalkan jejak di tauke Telekung Cherry Blossom Sakura.

Ciri-ciri telekung:
1) Melekap di dahi. Makanya tak perlulah nak pakai anak tudung lagi. Dengan yakinnya rambut tidak akan berterabur di muka
2) Ada sulam-sulam Cherry Blossom Sakura
3) Labuh? Sila tanya tuan tanah
4) Sesuai dijadikan hantaran dan hadiah



Pesanan CCA: Jangan jadikan telekung ini sebagai hiasan almari sahaja tau.


Wednesday, November 9, 2011

[Hujung Minggu] Kami



Bangun pagi terus Jalan-Jalan-Isi-Perut. Mencari sarapan nun sampai ke Nilai. Berbaloi. Balik rumah, rendamkan Omar dalam pool. Main sampai kecut-kecut ya. Terima kasih abang Adam sebab tinggalkan pool kat rumah Omar :)



Sambil tu, en zool memulakan kerja-terlebih-rajin beliau dengan menge-cat bilik air. Bukti kerajinan yang di tahap tak-tau-nak-kata-apa. Tak perlulah muat naik kan gambar aktiviti tersebut. Takut nanti semua tak lalu nak makan. Tetttt...

Bila dah menginjak ke petang, masing-masing dah panas bontot terutama Omar. Jom pergi jalan. Sampai Sunway Pyramid jalan-nya. Terus text mak-angkat-yang-mengaku-kekasih Omar. Text di balas. Hampa.
I kat kedah nih... Kazen Isma kawen... Alaa...Xdpt jmp Omar lg (lebih kurang begitu la text yang di balas)

Sunway Pyramid. Perasaan hantar mesej ke otak Nak beli baju dan seluar dan sandal-lah. Senyum.



Cari-punya-cari-punya-cari, tak ketemu apa yang dicari. Hampa lagi. Jom jalan IOI nak (edisi mencuba nasib). En zool angguk tanda setuju. Yeeehaaaa...


Memang hari ini sangat Hampa. Tak ada satu pun yang berkenan di hati. Tapi, en zool sempat merembat khakis-2-helai dan sandals-1-pasang. Orang kurus senang kot nak cari barang... Aduhaiiii... Cemburunya!

Sandal macam ni pun dah berpuluh-puluh RM. Isk..Isk..



[Sembang-Sembang] Simple dan simple-not



Perbualan antara dua orang rakan.

Rakan A: Apalah kamu ni. Nak goreng telur yang SIMPLE macam tu pun tak reti. Teruk betul lah.
Rakan B: (membisu seketika). Ok. Lepas ni kita masak kari ayam ye.
Rakan A: Errrrr... Kari ayam?  Tak reti buat lah.
Rakan B: (masa ni lah nak kutuk balik. Tapi tahan) Jom aku ajar.

(perbualan hanyalah lakonan semata-mata :p )

Tak semestinya benda yang A rasa SIMPLE, B pun rasa SIMPLE yang sama. B mungkin tak tahu nak goreng telur tapi B tau masak kari sedap yang mana A rasa sangatlah SIMPLE-NOT.

Memang dalam kehidupan kita ni, memang kita dah biasa dengan situasi seperti ni. Tak kiralah kat pejabat ke sekolah ke rumah ke jalan raya ke atau mana-mana.

Kadang-kadang bila sesuatu benda tu kita dah pandai, kita mulalah nak perlekehkan orang lain. Kononnya benda sesenang kacang Ngan Yin tu pun kita pelik bila orang lain tak reti buat. Tapi sebenarnya kita tak tau yang orang yang tak reti buat benda yang pada kita senang tu, pandai buat benda lain yang susah pada kita.

Kan semua orang ada kelemahan dan kelebihan masing-masing. Tak semestinya semua benda yang kita tahu tu, orang lain tahu/patut tahu dan tak semestinya ape yang orang lain tahu, kita pon tahu.

Kalau salah, perbetulkan. Bukan mengata.
Kalau silap, tegur. Bukan mencaci.
Kalau terlupa, ingatkan. Bukan memaki.





Thursday, November 3, 2011

Puan Hafisha (Tolong Baca)



Kenapa saya tak boleh komen kat blog kamu? Nak komen kat entri ...Siap... tu.
Mohon feedback. :)


Sekian.