Wednesday, December 29, 2010

Bila lelaki suke bunga.....

location: depan sket dari hospital sg.buloh (area2 asrama)

haaa...susah nak bayangkan ek?
tp pening jugak melayan hobi baru asben aku nih...
dah start addict kat bunga/pokok/rumput...*sblm ni addict kat pebble wash jek
ni sume gara-gara nak menghias kawasan tepi umah yg cume sekangkang kera tuh...*eh..rasenyer lg besar dr kangkang kera...wakakaka :)
2 ari dok ulang alik salak tinggi - sg.buloh semata2 nak carik bunga2an dan pokok2an...
tp aku rase berbaloi gak la...pokok kat sg.buloh murah2 klu nak dibandingkan ngan kat area umah aku or nilai...
kat nilai,1 pasu petunia (bunga rimbun) -RM15, tp bleh dapat RM7 kat sg.buloh...
murahkan??
akibatnya,asben aku da mule rambang mata...
rasenyer klu banyak duwet, dier beli skali ngan kedai tu agaknyer...hahahaha...
aku...seperti biase...hanya duduk dalam kete dan tunjuk2 je pokok bunga mane yg aku berkenan...(*aku just pilih 2 pokok je...petunia purple..sok aku amek gamba)

gambar telah dicilok dari web spt yg tertera..nnt aku upload pic bunga yg aku beli

en.asben borong pokok pagar...motif nk tanam pokok pagar?
org sebelah mesin rumput,batu melompat kene cermin umah kami...
tu yg teros zasss carik pokok pagar tu...tp still kecik lg...ape name pokok tu sile jgn tny aku...sekian!


lepas ni tataw pokok ape plak yg "encik" ni nak beli

Kari Ikan Portugis

Apasal name dier Kari Ikan Portugis? Sile jgn tanya sbb aku pon tataw...
agaknyer org portugis tak makan kari letak santan kot...
Kari ni mmg tapakai santan langsong...kari ngan air smate2...

dok boring2 kat umah,aku terjumpa resepi ni kat magazine2 lame..
klu tasalah, majalah SAJI edisi JULAI 2008 rasenyer...gile pny lame...(^_~)



Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri – aku guna siakap

Bahan A:
*2 ulas bawang besar
*3 ulas bawang putih
*3cm halia
Kisar semua bahan A

Bahan B:
2 biji tomato –dihiris
3 biji cili hijau – dihiris
1 batang serai – ketuk

Bahan C:
½ sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih

Bahan D:
Daun kari
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kisar
½ sudu besar serbuk kunyit
½ sudu kecil stok ikan bilis
Garam

Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan A dan bahan C hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan bahan B dan bahan D.
3) Masukkan air secukupnya.
4) Masukkan ikan. Kacau sebati.
5) Masak sampai kuah mendidih.

Sekian!
Selamat Mencuba (^_~)

SOTONG/ UDANG GORENG CILI

Ini adalah kesan-kesan kene force leave sminggu oleh TM...
Baru 2 ari cuti aku da trase boring tahap gaban...
Maka,dengan itu...aktiviti sampingan harus dibuat...*wahhh...memasak adalah aktiviti sampingan ye kawan2... =)


Bahan-bahan:
500g Sotong/ Udang – digoreng
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*2 cm halia
*1 biji bawang besar
3 sudu makan sos cili
1 sudu makan cili boh
2 sudu makan sos tiram
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa –Optional. Aku x letak

Kisar semua bahan yang ditanda *
Cara-cara:
1) Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar sehingga berbau harum.
2) Kemudian masukkan cili boh. Kacau sampai pecah minyak.
3) Masukkan sos cili, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
4) Masukkan sotong/ udang yang digoreng. Gaul rata sehingga sebati.
5) Angkat dan sedia dihidang.

Sekian! (^_~)

Saturday, December 18, 2010

Ice Room


mmg terbaeklah tmpt ni...
da berkali2 kot singgah cni...
ice cream dier x mcm eskrem...erkkk...
tp superb...bkn takat eskrem jek yg ade...
western pon ade gaks...p lom pnah try lg...
slame ni dok try eskrem dier jek...itu pon lom khatam lg...kuekuekue
nice place n u can surfing too...tp tatahan sejoooksss...*da name pon ice room kan..of coz la sejok..*

Friday, December 17, 2010

Meeting @ Ara Damansara


Whoaaa...sementara menanti client/customer yg lom kunjung tiba...
bestnye la opis depa nih...bilik meeting yg sangat menarik...
bile la TM nak apply opis camni kat cyberjaya...? (^_~)

To Anonymous

Ini adalah susulan entry smalam...
aku taw sape anonymous ni...
takot ker nak tulis name sendiri? :)

"erm...mcm mane leh jd mcm tu ye....ko tu baik2 ain...walaupn kuat solat, penyakit meroyan leh dtg tau lpas ko brsalin..jaga kesihatan dn perangai k...ko nyampah dgn pmpn tu, nt anak ko lak pangai mcm tu...bahaye tu...... "
By Anonymous on Serangan Mental at 1:42 AM


To Anonymous...thanks for leaving your comment here...
i think i know who u are...definitely i know... *agak2 klu tanak org kenal,bawak2la tukar ayat tuh.. ;)
thanx for reminding me...a bunch of thanx...
as i know, aku tade mention pon aku NYAMPAH kat POMPUAN tu...
any words that can prove yg aku ckp aku nyampah?
ke u yg terasa lebey...n i got confuse on how u can track my blog...
dah jadik stalker ke skang?atau hati tu dah smakin bengkak sbb tade org nak melayan?
I'll be praying my son/daughter doesn't follow such behavior...*n i know that u know what behavior i mean...

Thursday, December 16, 2010

Hits

Eh...apasal stats blog nih cam dah naik mendadak?
Anything that i'm not aware to?
Thanks to all readers...!Enjoice...(^_~)

Serangan Mental

Aku kesiaaannnnnn sangat kat sorg pompuan nih...
kire sepupu sepapat aku jugak lah...
dier ni mcm ade serangan mental rasenyer...jenes mcm mane pon aku tataw...
xsudah2 nak sakitkan hati pak mak sedare...

text 1: "rase aman d group ni.....erm.....~~~~~:)"
text 2: "hr ni mula kan hidup baru.......dh selesai wat report polis utk keselamatan dri ku...erm lpas ni pe lak......?????"

text2 di atas ni dier post kat FB setelah beribu2 ayat yg menyakitkan hati dier post kat group...
malas nak layan...sbb dier ni makin layan,makin menjadi2...
dier saje nak tarik attention org dgn statement dier yg cenggitu...

baguslah dier buat report polis tu...dier pon slalu MIA ntah mane2...
yg slalu nak menyusahkan sedare mare...kali ni klu ko MIA lagi,sume org da malas nak amek peduli...
*harap2 jgn la ko bawak perangai muda2 a.k.a perangai sblm kawen ko ke alam rumahtangga...

Tuesday, December 14, 2010

Update please...

banyak mende yang nak diupdate tp macammmm........mcm tak sempat lg nak ngomel panjang2....
hujung thn ni super duper bz + kene kejar dateline sblm aku membersalinkan diri...
all have to complete b4 year end!
huwaaaaaa.... :(

Monday, December 6, 2010

Homemade Pizza


Waktu ade kelapangan + kerajinan, maka akan berasaplah oven dirumah...
maka bertambahlah bil letrik...
seb bek tahap kemalasan tu lg byk dr kerajinan...klu x,melambung2 bil letrik kat umah kami...wakakakaka...*inila alasan paling relevant bg org yg malas mcm aku!sile lempang laju2

Resepi mcm biase...telah di amek dari sini dan sini..

Bahan-bahan doh pizza:
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

Bahan-bahan topping:
3 batang sosej daging
hirisan gegelang red capsicum
hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat
keju mozzarella, hiris nipis2 (klu suke cheese,letak banyak pon takpe)
tomato dipotong dadu (buang biji)
p/s: bahan topping ni tak terhad. bleh letak ape2 bahan yang kita suka. nak gantikan sosej ngan seafood pon boleh. depends on selera masing2 :)
p/s lagi: tomato tu kalau tak nak letak pon takpe...kadang2 bila kite masuk oven,akan jadi berair (tomato mencair)

Bahan-bahan sos:
tomato puri
lada hitam
basil
p/s: sos pon bleh diganti dengan sos tuna, sos lada hitam dan sebagainya..

Cara-cara:
UNTUK DOH:
1) Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas (except mentega dan tepung untuk ditabur). Gaul rata hingga bersatu.
2) Campurkan mentega dan gaul sehingga doh kenyal. *Tabur tepung if doh tu still melekit
3) Bulatkan doh dan biar 45 minit dalam peti ais sampai naik sekali ganda.

UNTUK PIZZA:
1) Panaskan oven pada suhu 190C.
2) Sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci digris dgn sedikit mentega. Ketepikan.
3) Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
4) Ambil satu dari 2 doh tu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
5) Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam kat pizza hut).
6) Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susunlah lawa2 bahan topping atas pizza dan diakhiri dengan hirisan keju mozzarella.
7) Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan.
8) Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
9) Sedia dihidang.


Selamat Mencuba!




MMU -FOM Family Day 2010 (Back To Nature)

Sabtu lepas, p family day dept my asben (MMU-FOM) kat Nur Lembah Pangsun, Langat...
Not bad...us-back to nature...
aku dgn membawak perot yang ala2 belon ni still leh blah lagi la nak mendaki bukit...
wakakakaka...tapi...water rafting aku tadapat join...bos besar takasik...bahaya katenyer...*tapi...water rafting dier tak begitu thrill la*

aktiviti mostly mmg specially for family...yg lg best klu bawak anak...lg meriah...
jom skodeng...


video

asben aku la yang paling semangat kot men game ni..
siap lari cam kingkong...adehhhhhh :)