Wednesday, September 28, 2011

Tragedi Empire Subang



Letupan yang telah terjadi sekitar jam 3pagi (waktu tempatan), 28 September 2011 yang berkemungkinan terjadi akibat kebocoran gas.
Untuk berita lanjut, sila baca paper or klik di sini.




Monday, September 19, 2011



Anak dara k.Maiz telah meng'kiss' anak teruna aku. Bukan main suka lagi Misha. Tersipu-sipu malu bila dah  dapat kiss Omar,eh? Amboiii...Kemain lagi. Tapi reaction Omar, as usual. Haruslah control.

Nota kaki: Seronok betul tengok Misha gelak yang tersipu2 sambil tutup mulut. Very the Perempuan Melayu Terakhir la you,Misha.




Contoh & Diri



Ampunnn tok janggut. Lame betul tak meng'up to date'kan diri. Sibuk ke sana dan ke mari ziarah menziarahi. Tapi, maaf pada undangan yang tak dapat dihadiri. Bukan niat mahu lari. Tapi kekangan waktu kami sendiri. Maaf ya??

Bila dah ada anak ni, rutin harian dah semakin bertambah. Tapi tak jauh beza pun dengan rutin sewaktu duduk berdua. Cuma.. Bila dah ada anak, tanggungjawab pon dah semakin bertambah terutamanya dari segi diri sendiri. Dah nama pon nak jadi contoh pada anak-anak, perlulah berperangai senonoh sikit. Tapi lately ni aku rasa, banyak yang tak patut aku buat tapi aku dah buat. Walaupon Omar masih kecil and mungkin masih tak faham lagi tapi aku rasa sedikit sebanyak apa yang aku buat dah men'psycho'kan Omar.

Masa tengah menyiapkan diri nak ke tempat kerja, sempatlah pasang telinga dengan topik Tanyalah Ustaz, TV9. Antara yang sempat aku dengar (tapi tak sempat tengok):
  • Akhlak anak tu terbentuk dari rumah
  • Tak boleh nak bergaduh/marah2 pasangan depan anak
  • Perbuatan yang ala-ala WAR ni sedikit sebanyak akan mempengaruhi anak, selain dari video yang ditonton
Tiba2 aku terfikir, kadang2 aku ni selalu bergurau kasar dengan en zool. Bahasa tu mungkin kasar sikit. Kalau biasa panggil *panggilan*, kalau datang mood gurau kasar tu mule lah gune macam panggil kawan2. Hurmm.. Tu pon boleh "psycho" kan Omar ke? *duduk termenung dan berpikir*

Nota kaki: Bahasa melambangkan bangsa. Bahasa mencerminkan diri kita yang sebenarnya



Monday, September 12, 2011

Angry Bird

Selesai sudah party Angry Bird Adam. Phewwwww~~~ Wlupon x nolong banyak mane pon tp tetap fenattsss. Tu belom kire fenattss tuan umah tu. Sampai demam2 pulun demi utk realize kan permintaan Adam si Angry Bird. Sorry tuan umah. Kuarga kami tak jumpe baju Angry Bird. Merata p carik sampai sket lagi bleh jadik ANGRY.

Menu sumenye bikin sendiri (maunyer tak penat???). Pukul 2.30pm tuan umah still tak mandi lagi. Boleh bukak business catering la pasni. Berenti keje teros. Ape macam?? Ade bran??

Omar as usual, kalau dah jumpa sepupu memang tido kejap aje. Tak sampai sejam. Boleh cenggitu ye,Omar?? Xpela.. Sekali sekala.

Lets picture do the talk. Sebelum majlis bermula (ape yg sempat di snap aje la ye). Omar nak "nenen" time Adam & Hamim blow the candle + potong kek, so tak sempat nak amek gambar.



Adik beradik yg rajin

sausage and lamb (bahan perap??secret recipe)

Virgin chicken -NOT
Rosemary Chicken

The Kids
(credit to Cik Yat for the last photo)

Burpppp...Alhamdulillah... (^_~)




Permanent Speed Traps



Just nak share this one dengan kamu semua.



PLUS North Bound (ke Utara)
  • Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.
  • Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.
  • Under the overhead restaurant at Sg Buloh.
  • Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.
  • Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.
  • Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.
  • Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.
PLUS South Bound (ke Selatan)
  • Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.
  • Under the bridge after Subang junction at 11.3km.
  • Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.
  • Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!
  • Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.
  • About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes
  • At 296.5km and 297km, Bangi junction.
  • Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.
  • At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.
  • On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.
  • After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.
  • Behind the right hand crash barrier at 198.4km.

Elite Central Link East/North Bound
  • On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit
  • Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
  • Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

Elite Central Link West/South Bound
  • Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
  • Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
  • After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover.90km/h


NKVE East/North Bound
  • 300m before Jalan Duta toll, 60km/h!
  • Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!
  • Below bridge at Damansara Junction, 17.5km


NKVE West/South Bound
  • Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!
  • From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!
  • From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.
  • Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km
  • Below railway bridge at 11.2km
  • Under the bridge at Shah Alam junction.

Kesas East Bound
  • Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.

Kesas West Bound
  • At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala LumpurCity
  • Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.
Klang
  • Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!

East Coast
  • Road sign at Karak highway is inadequate especially at Y junction; if you are unfamilar, go slow.
  • East bound, downhill run after Raub junction.
  • Maran, 60km/h zone.
  • Paya Bungor, 70km/h zone.
SPEED TRAPS IN JOHOR South Bound
  • Tangkak junction.
  • Under the bridge after Yong Peng
North junction
  • at 97.3km.
  • Ayer Hitam junction.
  • Sedenak junction.

SPEED TRAPS IN PERLIS, KEDAH AND PENANG
North Bound
  • Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
  • Before Perwaja Steel.
  • Sg Petani junction.
  • Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.
  • PenangBridge at island end.Speed limit 80km/h.

South Bound
  • PenangBridgeisland end. Speed limit 80km/h.
  • About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h.
SPEED TRAPS IN PERAK
North Bound
  • Under the bridge at 197.1km and 198.8km, afterKamunting Junction.
  • Under the bridge at 204.3km, after KamuntingJunction.
  • Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.
  • Under the bridge at 214.8km, before Kamuntingjunction.
  • Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.
  • Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.
  • Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.
  • Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.
  • Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.
  • Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.
  • Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.
  • Under the bridge at 373km, Slim River Junction.

South Bound
  • Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.
  • Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsarjunction.
  • Under the sign post at 296.1km, before GopengJunction.
  • Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.
  • Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.
  • Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.
  • Under the bridge at 372.6km, at SlimRiverjunction





Nota kaki: jangan pulak kamu semua slow kan kenderaan kat lokasi speed trap tp memecut bukan main @ tanak kalah bile dah melepasi lokasi speed trap ye. Ape2 pon, utamakan keselamatan dan nyawa kamu, keluarga dan pengguna lain. 



Friday, September 9, 2011

Happy Birthday My Boys


Happy Birthday to you~~Happy Birthday to you~~Happy Birthday to Hamim Zafran and Adam Hazeeq~~Happy Birthday to you~~

Semoga membesar dengan sihat, cergas. Menjadi anak yang soleh. Dengar kata mama&ayah, umi&babah.


Cik Ain call Hamim semalam nyanyi lagu birthday untuk Hamim. Hamim ckp Hamim dekat Jusco beli hadiah. Bile cik Ain tanya Hamim nak hadiah apa, Hamim soh cik Ain hadiahkan PSP. Errrrr...Mahal lah, Hamim. Nanti kita kumpul duit same2 beli PSP ye? Tapi birthday Hamim kali ni cik Ain belikan sama macam Adam, boleh?



Adam call cik Ain pagi ni untuk bagitau hari ni birthday Adam. Mesti Adam ingat cik Ain lupe kan?? Cik Ain ingat nak call Adam malam ni tapi Adam dah call cik Ain dulu. So, cik Ain pon nyanyi lagu birthday sama mcm cik Ain nyanyikan dekat Hamim malam tadi. Adam soh cik Ain hadiahkan apa2 je asalkan Angry Bird. Ok. Nanti cik Ain carik ye?




Omar, cik Ain & cik Jol sayang Hamim &Adam banyaaaaaaaaaaaaaaaaakkk sangat!

Nota kaki: Hamim and Adam is En Zool nephew and so am I. DOB Hamim -8/9/2006 and DOB Adam -9/9/2005.



Thursday, September 8, 2011

Sabarlah Wahai Hati


Aku yang masih belum berputus asa walaupun hati ni dah ada sedikit bengkak. Aku call lagi PTPTN hari ni seawal jam 8.45am *government masuk jam 8.30am kan?*. Semalam aku dapat get thru diorg jugak jam 3 lebih. Itu pon setelah melalui fasa "Anda adalah pemanggil ke-14. Sila tunggu sebentar", "Anda adalah pemanggil ke-2. Sila tunggu sebentar."*adelah dalam 5 kali*,"Sila tunggu sebentar. Anda akan disambung kepada pegawai khidmat pelanggan kami". Putus. Call balik.

Ok. Khidmat pelanggan (name adalah dirahsiakan. Beliau tidak bersalah) kata status aku "PTPTN sedang mencari surat perjanjian asal" dan beliau akan call aku balik by 5.30pm. Tapi sampai sudah takde call pon *terlupa kot -berbaik sangka-*

And pagi ni lepas dapat get thru orang lain, aku dah receive email from one of staff PTPTN.


Salam,

Hasil semakan menunjukkan status permohonan ujrah pihak tuan masih dalam semakan perjanjian asal (berstatus 8). Untuk makluman data yang berstatus 8 bagi kes multiple data masih di dalam proses semakan di unit SPP dan Perjanjian yang mana akan mengambil masa beberapa bulan sebelum ianya dapat diproses semula.

Sekian, Harap Maklum.


 Sila refer pada ayat yang aku dah BOLD kan tu. Beberapa BULAN??? Apekah??? Bukan ke due date permohonan Ujrah ni sampai 30 September 2011 aje???

Aku yang semakin confuse bertambah lagi confuse. Aku yang semakin marah bertambah lagi marah. Sabarlah wahai hati.


 

Wednesday, September 7, 2011

Pembiayaan Ujrah PTPTN


Ada sapa2 yang boleh bantu tak? Aku dah call no hotline PTPTN 03-2080 4455, tapi enganged. Hari Isnin aku call from 2-5pm tak ada orang pickup *aku cuba berbaik sangka -cuti raya lagi kot-*.
Hari ni aku call, memanjanglah engagenyer *aku try utk bersangka baik juga*

Tolonglah... Ada x no HOTline lain yang boleh aku call untuk aku check status Pembiayaan Ujrah. En Zool yang sama apply dengan aku dah dapat jawapan dah *siap dah setel dengan LHDN*. Aku ni jugak la yang still terkontang kanting. Dah berbulan-bulan aku call. Jawapan sama juga "Puan punya permohonan masih dalam pemprosesan. Puan call kami lagi dari semasa ke semasa." Ye... Memang dari semasa ke semasa. Tangan aku ni dah naik lebam menekan nombor hotline sampai sikit lagi aku pon jadi HOT!

Aku tak pernah miss bayar lagi,okay. Jadi pleaselah buat baik dengan aku jugak. Ape punya susahlah nak get thru your hotline nih!

 Sape yang kerja PTPTN or yang pernah liaise ngan PTPTN berkenaan Pembiayaan Ujrah ni, kalau ada la no yang boleh aku contact, tolong share ye? Jasamu dikenang. :)

Keluhan hati: Kalau aku masuk MMU untuk sambung degree dulu, confirm dapat continue scholarship TM. Tak payah bersua muka dengan PTPTN. Dan yang paling penting, tak payah bayar pon. Sob..Sob..Sob.. :( *Tapi itu semua KALAU*


Too Early


Kembali semula ke opis yang disayangi setelah cuti ber'emergency' semalam. At first place ingat nak amek half day aje*konon*. Tup..Tup..doktor hospital An-Nur,Bangi keluarkan arahan utk refer pakar. So,proceed aje la. Heading to THONEH. Efisyen betul doktor2 kat sane *pujian ikhlas dari hati ni*. Buat ape kat sane? Ermmm... It's too early kot kalau nak sharing kat sini. Let family and close friends je yang tau buat masa ni. Nanti dah setel, aku reveal and share yeh.


Oh. Tempat sapelah yg messy sangat ni. Ok. Jom kemas *dengan harapan mood kerja akan datang dan mood cuti beterbangan*


Tuesday, September 6, 2011

Tenkiu atok...Tenkiu uwan...


Ahad lepas singgah IOI sempatlah atok hadiahkan Omar something. Ommy yang gembira lebih. Dalam hati "selamat duit ommy". Hahahaha. Omar love banyak sangat kat atok ngan uwan. Ommy ngan ayah pon same. Walker + Rocker for Omar from atok and uwan. Excited!

Kamu excited sungguh dapat walker, Omar. Habis kamu ketuk-ketuk keyboard tu *erk..keyboard eh??* Macam tak lama je jangka hayat keyboard tu. :)

 Time to explore

Ayah pon nak bergambar juga dengan kamu

 "Happy face" kamu

Tenkiu atok.Tenkiu uwan. :)



Monday, September 5, 2011

Entri Pendek


Nak buat entry pendek je... Tp rase nak bebel banyak2...Seminggu kot bercuti dari dunia belog *sile refer tagline*...SAKAN berhari raya... Semalam pon sempat berhari raya kat IOI Mall,Puchong...Ni juadah yg dihidangkan during Hari Raya...



sakan atok ngan uwan makan

 Terima kasik ATOK! Nanti boleh belanja lagi...Ngeee