Tuesday, September 28, 2010

Stress

Belom pernah lg kot aku cite pasal keje kat blog ni...
Tp,ini ari nak cite sket...
Sbb ape???Sbb stress...

Mood aku ni cpat betol nak swing...Pembawakan budak kah?
Stress betol bile dapat bos yg tapaham flow company...
Sesuke ati dier jek nak skip mane2 yg dier suke!
Yang kene siapkan documents sgale bagai adelah kuli spt aku ni...
Yeee....Keje spt kuli...
Susah ek nak keje ngan bangsa yg tareti bahasa nih...

Seb bek team mate support each other...Klu x,mau aku isi borang transfer p position len plak...
Huh! Sat g ni nak ajak p meeting ngan customer...Kol 4...
Mmg mintak mahap ler aku nak p...
Aku akan carik alasan utk mengescape kan diri..

Stress!

Butter Bread Pudding

Ni lg satu projek mengejut yg aku buat...
Ptg smalam dok memblogging resepi...Skali terberenti kat blog Teratak Impian ni...*terima kasih ye kak*

Mcm sedap jek tgk butter bread pudding dier...Simple pon simple..
Malam td teros zappp buat...Sambil sediakan juadah berbuka asben,sambil membancuh bahan2 utk buat pudding ni...

Lately aku mmg suke mencube2 resepi yg sblm ni aku tapernah terpk akan buat...
Mase bujang2 dulu aku mmg x berminat langsong ngan bake2/cooking2 ni...
Tp lepas kawen (*especially bile bestfriend aku adiahkan oven), teros smangat berkobar2 nak try mcm2...

Ke mmg simptom org pegnen camni???hahahaha...*rajin semacam

Bahan: 4 biji telur,fresh milk 600g, esen vanilla, 2tbls icing sugar

Mahap ler tade gamba selepas dibakar+dikukus...sbb da terlalu ngantok...
Pg td plak ingat nak amek gamba b4 bekpes...tp dah xtertahan dgn baunyer...Teros masok perot aje..

Monday, September 27, 2010

Apple Pie





Ni menu tertunggak...Tgh2 dok belek magazine,tibe2 terbaca resepi apple pie...
Rase macam simple...Tp...mmg simple pon...
Apalagi...Balik keje, teros mulekan projek...

Kebetulan mase tgh2 nak sediakan bahan,hubby kate kawan dier nak datang beraya...So, tertangguh projek smpai tgh malam...kol 12am baru siap...*besoknyer keje plak...huarggghhhh....ZzzzzZZzz

Tapi mmg puas hati...1st time buat,menjadik...Lengkali bleh buat lagi...
Pastry rapuh...Intinya pon tade la manis sangat...
Aku potong slice tuk hubby bersahur, n balance aku bawak p opis...Licin!
Sesuai buat tuk minom petang...
Suppose,kulit epal ni kene kupas dulu baru digoreng...
Ini kes malas nak kupas...
Hasilnya, inti ade rase liat2 sket...


Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (potong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk cinnamon (kulit kayu manis)
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( ikot suke la nak letak or tak)
1 biji kuning telur (utk sapu atas pastri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.

Pastry ni kene pandai agak2 sendiri la...
Mase aku mule2 uli, ingatkan tajadik sebab lembik semacam...
But yet,still menjadik gak...:)


Bahan-bahan pastri:

250 gm tepung -aku gune tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 senang nak kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang

Cara:

Untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.

  • Gaul ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.
  • Bentuk jadik bulat,bungkus ngan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama sejam (agak2 la).
    Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan dalam bekas pai 16cm atau 20cm.
  • Asingkan sedikit pastri sebagai hiasan.
  • Hiris lebih2 pastri yang terkeluar tu so that acuan rata dan tekan sket kat setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit (ni pon agak2 je)

Thursday, September 23, 2010

Memancing

This is our activity during 4th day Raya...
Location: Kolam Bibik Odah, Kuala Pilah (hubby's aunty)

Asben aku ni bukan kaki pancing...tp sejak 2 menjak masok geng Solomak Crew ni, dier pny taste tibe2 minat plak utk mancing... *bapak mertua la org yg paling over menghasut*

On the way nak balik KL, we ol singgah umah aunt kat Pilah...
Scenery kampong mmg terbaek!
Dari dalam kete lg,asben aku ni da tergedik2 nak mancing...
Ermmmm...kiter tgk je la yer... (^_~)


Sesi memasang umpan...ehem...*masing2 tak reti nak buat umpan...lembik semacam jek tepong tu aku nengok... :)


20min berlalu...Zul da buat muke da...n carik alasan banyakkkk sangat...kononnyer,ikan kat kolam tu da kenyang,sbb tu da lebey 20min dier still tadapat ikan...Tibe2, kazen(Nurul) dapat ikan talapia...haaa...ternganga!


Setia menanti...Laki aku ni mmg penyabar orgnyer...wlupon da kene gelak n kutuk!

Tukar port...Kolam ikan kedua...sbb kolam ikan pertama tu cam tade ikan...katanya!hahaha
Finally,after almost 1 hour waiting,dapat la talapia sekor...itu pon kecik jek...jadik ler dr tade kan yang?wakakaka

Wednesday, September 22, 2010

Aidilfitri Solomak Crew

Haaa...kalau cite pasal Solomak Crew ni,tapayah ckp la...
Dah tentu gile2 dan riuh...
Sakit kepala org tua nak melayan anak2 sdare yg dah besar2 panjang nih...
Sebab laki lg ramai dari pompuan...dats y banyak sket akal diorg nih...
FAMILY POTRAIT>>>
Anak ke-5: Keluarga maktam
Anak ke4: kuarga makndak
anak ke-6: Kuarga pakcik
Anak bongsu: kuarga makcu (*mak aku anak ke-7..gamba ade kat entry bawah)
Anak-anak Hajah Aminah
(missing: maklong and pakngah)

Tuesday, September 21, 2010

Beginning

Aidilfitri 2010 is my beginning celebration as a wife...awesome!
Tade gadoh2 berebut nak balik kampong sape dulu...coz our kampong satu jalan...
syukur alhamdulillah...*wink

We agreed utk beraya kat Rembau dulu which is my kampong and next baru balik Muar -hubby's hometown...

Celebration kat both side mmg superb...happening...
Ade la sket2 yang terkehel tp all in all ttp happy dan meriah...

Hari Raya pertama

Lokasi: Halaman kampung,rembau :)

Hari Raya kedua

Lokasi: Rumah makndak, Muar :)

Cerita Hari Raya

oh...sume org pon tgh syok cite pasal raya...
sy pong! :)
TM kasik cuti raya sakan kat staff...penyayang kan TM nih? *sebenarnye kene mandatori leave dalam erti kata lain...cuti pakse*

Raya tahun ni tak bleh melaram sangat coz baju raya yg ditempah sume sendat...
adeihhh...stok baju yg tempah sume kain yg da berkurun org kasik tp terperuk dalam lemari...
jadik..tibela masenyer utk dizasss utk raya thn ni...ngeh ngeh..

Selamat Hari Raya...Maaf zahir dan batin... *better late than never!*




-Me and my hubby's family-

Thursday, September 2, 2010

Takde Masa

Rasenyer macam x sempat nak update blog this week...
Mmg hectic rasenyer..
Rase cam nak terberanak pon ade...
Dugaan Ramadhan...*wink

p/s: Berehat sebentar...(^_~)