Wednesday, December 29, 2010

Bila lelaki suke bunga.....

location: depan sket dari hospital sg.buloh (area2 asrama)

haaa...susah nak bayangkan ek?
tp pening jugak melayan hobi baru asben aku nih...
dah start addict kat bunga/pokok/rumput...*sblm ni addict kat pebble wash jek
ni sume gara-gara nak menghias kawasan tepi umah yg cume sekangkang kera tuh...*eh..rasenyer lg besar dr kangkang kera...wakakaka :)
2 ari dok ulang alik salak tinggi - sg.buloh semata2 nak carik bunga2an dan pokok2an...
tp aku rase berbaloi gak la...pokok kat sg.buloh murah2 klu nak dibandingkan ngan kat area umah aku or nilai...
kat nilai,1 pasu petunia (bunga rimbun) -RM15, tp bleh dapat RM7 kat sg.buloh...
murahkan??
akibatnya,asben aku da mule rambang mata...
rasenyer klu banyak duwet, dier beli skali ngan kedai tu agaknyer...hahahaha...
aku...seperti biase...hanya duduk dalam kete dan tunjuk2 je pokok bunga mane yg aku berkenan...(*aku just pilih 2 pokok je...petunia purple..sok aku amek gamba)

gambar telah dicilok dari web spt yg tertera..nnt aku upload pic bunga yg aku beli

en.asben borong pokok pagar...motif nk tanam pokok pagar?
org sebelah mesin rumput,batu melompat kene cermin umah kami...
tu yg teros zasss carik pokok pagar tu...tp still kecik lg...ape name pokok tu sile jgn tny aku...sekian!


lepas ni tataw pokok ape plak yg "encik" ni nak beli

Kari Ikan Portugis

Apasal name dier Kari Ikan Portugis? Sile jgn tanya sbb aku pon tataw...
agaknyer org portugis tak makan kari letak santan kot...
Kari ni mmg tapakai santan langsong...kari ngan air smate2...

dok boring2 kat umah,aku terjumpa resepi ni kat magazine2 lame..
klu tasalah, majalah SAJI edisi JULAI 2008 rasenyer...gile pny lame...(^_~)



Bahan-bahan:
3 keping ikan tenggiri – aku guna siakap

Bahan A:
*2 ulas bawang besar
*3 ulas bawang putih
*3cm halia
Kisar semua bahan A

Bahan B:
2 biji tomato –dihiris
3 biji cili hijau – dihiris
1 batang serai – ketuk

Bahan C:
½ sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih

Bahan D:
Daun kari
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar cili kisar
½ sudu besar serbuk kunyit
½ sudu kecil stok ikan bilis
Garam

Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan A dan bahan C hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan bahan B dan bahan D.
3) Masukkan air secukupnya.
4) Masukkan ikan. Kacau sebati.
5) Masak sampai kuah mendidih.

Sekian!
Selamat Mencuba (^_~)

SOTONG/ UDANG GORENG CILI

Ini adalah kesan-kesan kene force leave sminggu oleh TM...
Baru 2 ari cuti aku da trase boring tahap gaban...
Maka,dengan itu...aktiviti sampingan harus dibuat...*wahhh...memasak adalah aktiviti sampingan ye kawan2... =)


Bahan-bahan:
500g Sotong/ Udang – digoreng
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*2 cm halia
*1 biji bawang besar
3 sudu makan sos cili
1 sudu makan cili boh
2 sudu makan sos tiram
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa –Optional. Aku x letak

Kisar semua bahan yang ditanda *
Cara-cara:
1) Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar sehingga berbau harum.
2) Kemudian masukkan cili boh. Kacau sampai pecah minyak.
3) Masukkan sos cili, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
4) Masukkan sotong/ udang yang digoreng. Gaul rata sehingga sebati.
5) Angkat dan sedia dihidang.

Sekian! (^_~)

Saturday, December 18, 2010

Ice Room


mmg terbaeklah tmpt ni...
da berkali2 kot singgah cni...
ice cream dier x mcm eskrem...erkkk...
tp superb...bkn takat eskrem jek yg ade...
western pon ade gaks...p lom pnah try lg...
slame ni dok try eskrem dier jek...itu pon lom khatam lg...kuekuekue
nice place n u can surfing too...tp tatahan sejoooksss...*da name pon ice room kan..of coz la sejok..*

Friday, December 17, 2010

Meeting @ Ara Damansara


Whoaaa...sementara menanti client/customer yg lom kunjung tiba...
bestnye la opis depa nih...bilik meeting yg sangat menarik...
bile la TM nak apply opis camni kat cyberjaya...? (^_~)

To Anonymous

Ini adalah susulan entry smalam...
aku taw sape anonymous ni...
takot ker nak tulis name sendiri? :)

"erm...mcm mane leh jd mcm tu ye....ko tu baik2 ain...walaupn kuat solat, penyakit meroyan leh dtg tau lpas ko brsalin..jaga kesihatan dn perangai k...ko nyampah dgn pmpn tu, nt anak ko lak pangai mcm tu...bahaye tu...... "
By Anonymous on Serangan Mental at 1:42 AM


To Anonymous...thanks for leaving your comment here...
i think i know who u are...definitely i know... *agak2 klu tanak org kenal,bawak2la tukar ayat tuh.. ;)
thanx for reminding me...a bunch of thanx...
as i know, aku tade mention pon aku NYAMPAH kat POMPUAN tu...
any words that can prove yg aku ckp aku nyampah?
ke u yg terasa lebey...n i got confuse on how u can track my blog...
dah jadik stalker ke skang?atau hati tu dah smakin bengkak sbb tade org nak melayan?
I'll be praying my son/daughter doesn't follow such behavior...*n i know that u know what behavior i mean...

Thursday, December 16, 2010

Hits

Eh...apasal stats blog nih cam dah naik mendadak?
Anything that i'm not aware to?
Thanks to all readers...!Enjoice...(^_~)

Serangan Mental

Aku kesiaaannnnnn sangat kat sorg pompuan nih...
kire sepupu sepapat aku jugak lah...
dier ni mcm ade serangan mental rasenyer...jenes mcm mane pon aku tataw...
xsudah2 nak sakitkan hati pak mak sedare...

text 1: "rase aman d group ni.....erm.....~~~~~:)"
text 2: "hr ni mula kan hidup baru.......dh selesai wat report polis utk keselamatan dri ku...erm lpas ni pe lak......?????"

text2 di atas ni dier post kat FB setelah beribu2 ayat yg menyakitkan hati dier post kat group...
malas nak layan...sbb dier ni makin layan,makin menjadi2...
dier saje nak tarik attention org dgn statement dier yg cenggitu...

baguslah dier buat report polis tu...dier pon slalu MIA ntah mane2...
yg slalu nak menyusahkan sedare mare...kali ni klu ko MIA lagi,sume org da malas nak amek peduli...
*harap2 jgn la ko bawak perangai muda2 a.k.a perangai sblm kawen ko ke alam rumahtangga...

Tuesday, December 14, 2010

Update please...

banyak mende yang nak diupdate tp macammmm........mcm tak sempat lg nak ngomel panjang2....
hujung thn ni super duper bz + kene kejar dateline sblm aku membersalinkan diri...
all have to complete b4 year end!
huwaaaaaa.... :(

Monday, December 6, 2010

Homemade Pizza


Waktu ade kelapangan + kerajinan, maka akan berasaplah oven dirumah...
maka bertambahlah bil letrik...
seb bek tahap kemalasan tu lg byk dr kerajinan...klu x,melambung2 bil letrik kat umah kami...wakakakaka...*inila alasan paling relevant bg org yg malas mcm aku!sile lempang laju2

Resepi mcm biase...telah di amek dari sini dan sini..

Bahan-bahan doh pizza:
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

Bahan-bahan topping:
3 batang sosej daging
hirisan gegelang red capsicum
hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat
keju mozzarella, hiris nipis2 (klu suke cheese,letak banyak pon takpe)
tomato dipotong dadu (buang biji)
p/s: bahan topping ni tak terhad. bleh letak ape2 bahan yang kita suka. nak gantikan sosej ngan seafood pon boleh. depends on selera masing2 :)
p/s lagi: tomato tu kalau tak nak letak pon takpe...kadang2 bila kite masuk oven,akan jadi berair (tomato mencair)

Bahan-bahan sos:
tomato puri
lada hitam
basil
p/s: sos pon bleh diganti dengan sos tuna, sos lada hitam dan sebagainya..

Cara-cara:
UNTUK DOH:
1) Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas (except mentega dan tepung untuk ditabur). Gaul rata hingga bersatu.
2) Campurkan mentega dan gaul sehingga doh kenyal. *Tabur tepung if doh tu still melekit
3) Bulatkan doh dan biar 45 minit dalam peti ais sampai naik sekali ganda.

UNTUK PIZZA:
1) Panaskan oven pada suhu 190C.
2) Sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci digris dgn sedikit mentega. Ketepikan.
3) Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
4) Ambil satu dari 2 doh tu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
5) Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam kat pizza hut).
6) Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susunlah lawa2 bahan topping atas pizza dan diakhiri dengan hirisan keju mozzarella.
7) Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan.
8) Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
9) Sedia dihidang.


Selamat Mencuba!




MMU -FOM Family Day 2010 (Back To Nature)

Sabtu lepas, p family day dept my asben (MMU-FOM) kat Nur Lembah Pangsun, Langat...
Not bad...us-back to nature...
aku dgn membawak perot yang ala2 belon ni still leh blah lagi la nak mendaki bukit...
wakakakaka...tapi...water rafting aku tadapat join...bos besar takasik...bahaya katenyer...*tapi...water rafting dier tak begitu thrill la*

aktiviti mostly mmg specially for family...yg lg best klu bawak anak...lg meriah...
jom skodeng...


video

asben aku la yang paling semangat kot men game ni..
siap lari cam kingkong...adehhhhhh :)

Monday, November 29, 2010

Hilang Ingatan

Lately aku ni kerap lupe itu dan ini...
especially yg berkaitan ngan tarikh,event and so on...*slalu gak la kene marah*
ni tanda2 alzheimer kah?or mmg antara simptom2 during pregnancy?

rase nak lempang jek muke sendiri sbb dok lupe serba serbi...
bukan diri sendiri jek bengang...org len pon same bengang...*tak dapek den nak nolong*

Petua elak PELUPA:
1. Kismis hitam 21 biji setiap pagi. Kunyah sebutir-sebutir dan bukan sekali rap.
2. Madu sesudu dalam air panas segelas. Minum bila suam, setiap pagi.
3. Tidur awal bangun awal
4. Tidak bersetubuh melebihi 2 kali seminggu
5. Kurangkan makan dan kurangkan makan benda masam
6. Banyak makan ikan, sayur, tempeh, ubi, kekacang dan kurangkan makan daging
7. Tarik nafas dalam2 ikut hidung dan tahan 4 saat dan lepaskan perlahan-lahan ikut mulut. Buat 10 kali setiap pagi.
8. Buat stretching bila bangun dari tidur
9. Masa buang air besar, tutup kepala dan jangan buka mulut
10. Elakkan lihat kemaluan dan najis
11. Baca Quran dan cuba menghafal setiap hari
12. Bakar kemenyan nasrani, wangian ros, sandal atau gaharu setiap minggu ( orang moden kata aromatherapy )
13. Pakai minyak wangi setiap hari bila keluar rumah ( wanita ketika dalam rumah).
14. Mandi pagi, petang dan selepas buang air besar
15. Belajar bersabar dengan bersolat atau berdoa bila ada masalah.
16. Sayang ahli keluarga, ibubapa dan kanak-kanak.
17. Tidak bercampur bukan muhrim kecuali bila ada keperluan

Sunday, November 28, 2010

Preparation *Seramnyer*

Entering 32 weeks, aku da kene prepare, choose and practice on delivery position.whooaaaa!takotnyer...
aku pon dok meng'google' position2 yang berkaitan...
maklomla...1st baby...actually aku cam tamau nak pk2 sangat...coz nnt lg nervous...
tapi, one of my officemate ckp aku kene amek taw jugak...prepare diri b4 experience it...
So, here we go...aku dapat dari "kak engku"...tenks kak for sharing...

Latihan contraction:

  • Kedudukan Tegak. Pada awal kontraksi, anda boleh mengurangkan rasa tidak selesa itu degan menyokong diri anda pada permukaan berhampiran. Misalnya pada dinding, kerusi atau meja. Jika perlu, anda boleh berlutut sambil kepala disandarkan pada permukaan pilihan anda.
  • Duduk Bertentangan. Kaedah ini hanya menggunakan kerusi. Pastikan kerusi yang anda pilih mempunyai penyandar. Letakkan bantal di atas kerusi dan juga pada bahagian atas kayu penyandar. Duduk berpaling ke arah bertentangan kerusi.
  • Bantuan. Anda boleh bersandar pada pasangan. Paut bahu suami erat-erat dalam kedudukan 10 darjah condong. Pada masa yang sama, suami boleh mengurut belakang pinggang anda dengan perlahan.
  • Melutut Ke Hadapan. Melutut dengan keadaan kaki dibuka sedikit. Kepala, tangan dan badan diletakkan di atas himpunan bantal atau kusyen. Cuba berada dalam keadaan tegak yang mungkin agar sakit kontraksi dapat dikurangkan.
  • Merangkak. Posisi ini akan menyuruh anda berkeadaan seperti merangkak. Kaki, lutut dan tangan perlu mencecah lantai. Kemudian, goyangkan anggota bahagian atas yang tidak mencecah lantai ke hadapan dan belakang.

Latihan posisi bersalin:

  • Duduk Tegak

    Posisi ini adalah posisi popular dikalangan ibu hamil. Ia mudah. Anda hanya perlu duduk dengan kecondongan mengikut kehendak anda. Untuk lebih selesa, kecondongan itu diampu dengan beberapa biji bantal pada bahagian belakang badan. Kaki dibuka luas dan dagu dirapatkan pada dada.

    Tangan pegang pada lipatan lutut sambil meneran. Ada sebilangan hospital, ibu hamil diberi katil khas. Katil ini mempunyai tiang keluli untuk ditolak menggunakan kaki. Pada tiang keluli itu juga, terdapat tali yang boleh dipegang dan ditarik. Jadi anda hanya perlu berbaring dan meletakkan kaki dalam keadaan terbuka ke atas rod keluli tersebut. Tangan pula berpaut pada tali. Apabila sampai masanya, anda dapat menyalurkan sepenuh tenaga untuk meneran. Kuasa tendangan kaki dan tarikan pada tangan ini dapat membantu ibu mengeluarkan anak dengan segera. Kaedah ini sangat elok untuk ibu hamil yang masih tidak ada pengalaman bersalin.

  • Mencangkung

    Posisi ini adalah yang terbaik untuk kelahiran. Hal ini kerana, bukaan pelviks lebih lebar dan tarikan graviti dapat memudahkan anak keluar. Mungkin kaedah ini meletihkan. Tetapi jika membuat banyak latihan lebih awal, anda akan biasa yang rasa lebih mudah. Sekiranya anda merasakan tidak boleh mencangkung sendirian tanpa dibantu, ajak suami berlatih bersama anda. Caranya adalah dengan posisi suami duduk pada kerusi dan isteri mencangkung membelakangi iaitu dicelah bukaan kaki suami. Letakkan tangan pada paha suami dan mula meneran.

  • Melutut

    Posisi ini mungkin tidak seletih mencangkung. Tetapi anda perlukan 2 orang teman untuk melakukan kaedah ini. 2 orang pembantu diperlukan. Seorang di sebelah kanan dan seorang di sebelah kiri. Pada posisi ini, anda perlu melutut sambil kaki dibuka dengan luas. Tangan anda berpaut pada bahu pembantu di kiri dan kanan. Sebelum meneran, pastikan belakang anda berada dalam keadaan tegak.

  • Wheel Chair

    Salah satu kaedah terkini proses kelahiran adalah menggunakan wheel chair. Sesetengah hospital swasta di negara ini sudah pun menggunakan kaedah tersebut. Penggunaan wheel chair ini bukan sahaja memudahkan ibu bersalin, tetapi dapat mengurangkan rasa sakit ketika berlaku kontraksi.

  • Dalam Air

    Kaedah ini paling jarang atau tidak pernah langsung dilakukan di sini. Kaedah ini dikatakan paling ideal kerana ketika proses kelahiran, ibu tetap rasa selesa kerana hampir separuh badan ibu hamil ini ditenggelami air. Biasanya kaedah tersebut perlu dilakukan di dalam tab mandi atau apa saja alat yang boleh menakung air dan cukup ruang untuk ibu masuk ke dalamnya. Proses kelahiran ini berlaku dalam keadaan posisi ibu duduk tegak. Anda tidak perlu khuatir bayi yang dilahirkan akan lemas. Hal ini kerana, apabila proses kelahiran berjaya bayi dengan segera di bawa keluar dari dalam air.

  • Pembedahan

    Proses ini tidak perlukan latihan. tetapi anda perlu bersedia dari sudut mental dan wang. Kaedah ini selalunya dilakukan akibat berlakunya komplikasi ketika hendak melahirkan atau posisi bayi dalam kandungan tidak normal. Misalnya kedudukan bayi songsang atau pintu rahim sukar membuka.

    Jadi, untuk mengelakkan sebarang masalah pada ibu dan anak berlaku, pembedahan terpaksa dilakukan. Walau bagaimanapun, ada juga ibu hamil yang lebih suka memilih kaedah ini walaupun tidak mengalami sebarang komplikasi. Alasannya kerana takut untuk menempuhi ke semua posisi atau kaedah seperti yang diberikan di atas.

Selamat mencuba pada bakal ibu!

Monday, November 22, 2010

22 November

Banyaknye kenangan 22 November nih...
This is the date when aku start berpacaran (2003) *gatal wokeh!*...
after 5years berkasih2an, bergadoh2an, we decide to engage...*aku still study lg time engagement tu...sangat tak sabar2...ngehhhh...*
and pada tarikh ni jugak, my title change from SingleMingle to Engage (2008)...



Since laptop and hard disk aku telah berjaya dicuri oleh pencuri, maka aku tadapat la nak upload gambar hari pertunangan dan gambar aku bercintan cintun dolu2...hahahaha...

Nanti aku try dapatkan dari sumber2 lain seperti BFF aku...dier ade sume koleksi gamba time kami bermonkey love dulu...


Oh! I love 22 November
Happy 7th anniversary (loving2)
Happy 2nd anniversary (engagement)



gambar selepas kawen! :)

Monday, November 15, 2010

Pebble Wash

Pebble Wash -DIY-

Aktiviti ini dah kire bende wajib buat for every wiken...(*even with limited time*)
Pebble wash flooring...ni ler projek every wiken kami...kununnyer nak buat landskap kat tanah tepi tu...*tp tataw thn bile nak siap...sbb rumput pon lom beli lg...sile ketawa besar2*

Inilah dier buruh binaan kat umah aku tu...yg tak kenal erti tghari ataupon panas...
kulit toksah kate la...runsing aku ngadap...
utk makluman, asben aku tak amek upah buat pebble wash ye...dier buat utk rumah dier sendirik jek...sile jgn order!
klu dier amek upah,dah sah2 aku kene melibatkan diri secara tak langsong...
oh...tak sanggop...

Sekian!

Wasalam

Popiah oh Lidah Buaya


Ini adalah kes addict beli kulit popiah dengan kuantiti yang sangat banyak...
Akibatnya, laki bini ini telah memulti purpose kan kegunaannya...(*tp mmg kulit popiah ni multi purpose pon kan?*)
Lidah Boye version kulit popiah...
Ape yg diperlukan hanyalah:
- kulit popiah (frozen&multipurpose)
- icing sugar (bleh gak gune gula kasar yg dah diblender halus)
- tepung gandum + air (ala kadar jek...utk buat gam a.k.a lekatkan kulit popiah)
Cara:
1) Gulung kulit popiah lawa2
2) Gunting senget or tegak (letak dalam bekas yg di alas dengan kain lembab)
3) Sedia utk digoreng (klu nak buat frozen, tabur sket tepung supaya tak melekat)
4) Sira dengan gula

Selamat mencuba!

Buat banyak2 then bawak p opis n stok kunyah2 kat umah...
Bebudak opis lepas rasa teros mengorder...seb bek ade tukang gulung merangkap org paling bersemangat yg menggulung,menggunting dan menggoreng...




Tada...inilah assistant yang telah banyak membantu..wewewe..
ape keje aku??aku tukang sira ngan gula sahaja...muahahahaha :)



Hasilnya ialah ini (order dibuat oleh budak opis)


Sekian! Inilah hobi kami di waktu lapang dan waktu tak lapang... :)

Tuesday, November 9, 2010

Aktiviti Deepavali

First of all, Happy Deepavali to all yg celebrate Diwali... *better late than never!

Sminggu kot tak update...Menunjukkan yg aku sangat bizi...
di rumah dan di opis...*bz la sangat (>.<) ok...mari kiter mengupdate! Cuti deepavali last week, mmg kitorg laki bini tade plan p mane2... melepak kat umah sambil laki aku start projek garden dier... aku pon tataw menatang ape yg dier dok buat... rajin len mcm...x taw penat... aku yg penat tgk dier kehulu kehilir beli pasir sgale... lepas mengemas luar umah,mengemas dalam plak...huihhhh... yg bini dier ni, dok golek2 kat hall...letey sbb tak buat ape2...bleh x?hahahaha... Meh layan project2 yg dilakukan during Deepavali

3 gambar di atas ni adalah projek sesudah subuh...smp matahari tegak atas kepala...




di "continue" ngan aktiviti dalam rumah selepas Zohor
(sgale pelusuk isi umah dier kemas...aku nengokkan aje)


dan di finale kan dengan aktiviti belakang rumah selepas Asar
Dannnn......to be fair atau dengan kata lain membalas jasa, aku pon buat lah santapan petang...*kes jaga ati suami*
Hahahaha...tapi..ini je la pon yg aku dok buat during cuti...
sangat rajin kan???

Sekian!

Monday, October 25, 2010

Haji







Khamis minggu lepas p anta maklong paklong kat Tabung Haji, Kelana Jaya...
Mengerjakan haji...KT 43...
Uhhhh...aku yg rase excited sangat kot...
Rase mcm nak naik skali flight ngan maklong paklong...

Maklong...thn 2010 ni banyak betol dugaan sebelum pergi tunaikan haji...
Tengah tahun aritu -starting bulan 5 (klu tak silap aku), dier sakit2...
Yang tak bleh bangun langsong...Dekat sebulan terlantar atas katil aje...
Sedey kitorg tgk...Kuar masok spital...Cocok sane...cocok sini...
nak berckp pon mcm terseksa...
Alhamdulillah,by 2010 jugak dier p tunaikan haji...
Mase p hantar haritu,tgk maklong dah heal dari penyakit...sihat sepenuhnya...
Dah larat nak berjalan...badan dah tak cengkung cam aritu...
Mgkn tuhan tu turunkan dugaan nak tgk kiter bersabar or tak...
Alhamdulillah...Selamat pergi selamat pulang, maklong & paklong!

Tuesday, October 19, 2010

Road Block

Alaaa...road block ni perkara biase kan...normal...
Tp agak2 la klu nak buat road block time peak hours...
Abg2 polis...kot nak buat road block pon,tapayah la buat time puncak...
Ini tidak...pukul 7.30-8.30 pg tu la dier nak buat road block...
Jem tak hingat plak tuh...
Nak p opis yg makan mase 20min leh jadik lebey 45min...apekah...???
*sigh

Friday, October 15, 2010

Maher Zain - FOR THE REST OF MY LIFE


My hubby dedicate diz song to me...
warghhhh....terharu...sob..sob..
Sedey ek lagu dier...mendalam sungguh maksudnya!
"And i pray we're together in Jannah...insyaAllah"

(Cari video dalam YouTube ye kawan2)
For The Rest Of my Life
I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there is a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Apple Crumble

Ini adalah akibat dari nak mengabeskan stok epal yg melimpah ruah dalam peti ais ye anak-anak...
Maka terjadilah apple crumble ni...
Resepi aku cilok dari http://hanamemories.blogspot.com/... time kasih ye kak hana...
Tapi aku masih ditahap amatur di mane efek2 jadik tu mmg tak begitu menjadik...wakakaka
Aku buat ni tgh2 malam...mata pon dah kuyu...tp layankan jugak...
Buat jek pon...Makannyer tidak...Maka,perlulah dikekahkan di opis...
Klu simpan kat umah,mmg takkan abes smpai thn dpan...*duduk berdua ni mmg x hadap makanan sangat pon...*
Tada...inilah dier apple crumble yg tak menjadik itu...tp sedap gak wey...
cume terlebey cinnamon...hahahahaha


Di testing oleh penilai profesional...

Monday, October 11, 2010

Azahar Reception

Lega + puas hati!!!
Akhirnya dapat gak bergamba ngan pengantin...
Time reception Lynn, tasempat nak bergamba kat pelamin dier yg canteq tuh...
Sbb terlalu ramai org...sesak...aku talarat...uwaaaa...
But this time, i make sure at least dapat 1 gamba ngan depa...*cayalah!
Lynn da mcm saloma dah aku nengok...

Kitorg smpai pon dah lewat time nih...*org pon da ramai yg balik...so dapatlah bergambar
Byk urusan plak ari Sabtu lepas...
Dari kol 8 pg da kuar umah,siap standby pakai baju kurung utk p wedding A'are n lynn...wakakaka...dari pukul 8 ok...kol 3 baru ade kat majlis sanding diorg...
Bayangkanlah.....oh nooo...

Mane nak idupkan road tax, renew insurans, submit borang penganugerahan laki aku kat UTM n mcm2 lg...
Agak cramp gak la ari sabtu lepas...
Muke aku da exhausted gile...*mcm la aku yg drive kan...ngeee

Ape2 pon...selamat pengantin baru to both of my friends nih...
Semoga ikatan yang dibina kekal hingga akhir usia...
SELAMAT!

CONGRATS KORG!

Tuesday, October 5, 2010

Manusia Berubah?

Aku rajin gak la meng"stalk" kawan2 lame dan baru...*dikala boring2 time ler
Bak lagu SM Salim "Dulu lain...Sekarang dah lain"
Nape ek? nape manusia tu berubah?

Eh...aku pon berubah jugak...dulu bujang,skang dah kawen *pon petikan lagu SM Salim..hahahahaha
Ntahla...kawan yg aku kenal dulu tak same ngan yang sekarang...
Tp tak semua la...separuh2 dari mereka2 ni aje...
Kadang2 terpk "are they still my friend?", "are they still wanna be my friend?"
Yang aku nak cite ni pasal sorg aje...
Dier pnah jadik kawan rapat aku one time ago...ages ago...
But now, dier mmg dah berubah...
I never know why...maybe it my fault...
Maybe jugak jarak masa tu memisahkan, merenggangkan kemesraan dan keakraban kitorg...
Ya! it hurts me so much...
Ke sbb aku dah kawen,dier dah tamau kawan ngan aku?
eh...sblm aku kawen pon,persahabatan kitorg da renggang kottt...
Bukan aku sorg je yg rase...
Org keliling aku pon same rase...
Dier makin sombong...makin aku rs mcm aku x pernah kenal dier slame nih...
aishhh...tak suke!tak suke!*effect cite katun
Bile jmp pon dah susah nak bertegur sapa...
Aku just andaikan dier sakit mulut...atau ade pearl dalam mulut dier...*ni adalah kes nak sedapkan hati sendiri ye kawan2...kekekeke
Maybe sbb aku ni tak up-to-date eh?ke sbb aku.....errr...dah..dah...jgn melalut ke laut

Takpela...nobody perfect...aku pon same...
Doakan je la agar friendship kitorg kembali terjalin spt mase mude2 dulu...*skang pon aku still rase muda...young at heart!

Monday, October 4, 2010

She's MARRIED!

01 Oktober 2010, bff aku dah tamatkan zaman bujangnya...
Finally...after 8years been being "in relationship",now is the time she changed her status...
Married!

During the groom lafazkan akad tu, aku menten lg...
But when it comes to one part where mak ayah pengantin pompuan have to read sumthing to their daughter *adat johor..keluarga sakinah klu x silap aku*, aku jadik speechless...sebak...n mcm2...

Kire mcm mak ayah pengantin pompuan menyerahkan anak mereka kat pengantin laki ler...Majlis penyerahan org... (^_~)

And paling dramatik bile pengantin pompuan a.k.a my bff peluk n apentah yg dier merepek2 sambil nanges,aku lg la jadik sedey...ntah pape ntah...aku da ckp jgn nanges...sbb aku taw klu dier nanges,aku akan nanges same!aishhhh....

Time aku dulu, rase mcm aku ni tade perasaan...agaknyer sbb hati aku tak concentrate sgt kot...nervous lg byk dari feeling...

Tp agak sedey jugakla sbb aku xdapat share the whole moment during her solemnization and reception...Hope she will understand... ;(
Gambar pengantin aku tak amek since both camera dah di stolen by pengkhianat...
Ini je la yg aku dapat snap using my hp cabuk...
Will update the rest when i got nice pic from kawan yg len...Gojes Lynn!




Rekod

1st time dalam sejarah, aku tade received any email...*wlupon aku xbukak email for 2 days*
Selalunyer berlambak kotttt email wlupon baru shari tak bukak...
Ni kene buat pulut kuning nih...wakakaka
Ke email TM ni yg problem???...

Mood hari pertama keje,agak slow sket... :)

Tuesday, September 28, 2010

Stress

Belom pernah lg kot aku cite pasal keje kat blog ni...
Tp,ini ari nak cite sket...
Sbb ape???Sbb stress...

Mood aku ni cpat betol nak swing...Pembawakan budak kah?
Stress betol bile dapat bos yg tapaham flow company...
Sesuke ati dier jek nak skip mane2 yg dier suke!
Yang kene siapkan documents sgale bagai adelah kuli spt aku ni...
Yeee....Keje spt kuli...
Susah ek nak keje ngan bangsa yg tareti bahasa nih...

Seb bek team mate support each other...Klu x,mau aku isi borang transfer p position len plak...
Huh! Sat g ni nak ajak p meeting ngan customer...Kol 4...
Mmg mintak mahap ler aku nak p...
Aku akan carik alasan utk mengescape kan diri..

Stress!

Butter Bread Pudding

Ni lg satu projek mengejut yg aku buat...
Ptg smalam dok memblogging resepi...Skali terberenti kat blog Teratak Impian ni...*terima kasih ye kak*

Mcm sedap jek tgk butter bread pudding dier...Simple pon simple..
Malam td teros zappp buat...Sambil sediakan juadah berbuka asben,sambil membancuh bahan2 utk buat pudding ni...

Lately aku mmg suke mencube2 resepi yg sblm ni aku tapernah terpk akan buat...
Mase bujang2 dulu aku mmg x berminat langsong ngan bake2/cooking2 ni...
Tp lepas kawen (*especially bile bestfriend aku adiahkan oven), teros smangat berkobar2 nak try mcm2...

Ke mmg simptom org pegnen camni???hahahaha...*rajin semacam

Bahan: 4 biji telur,fresh milk 600g, esen vanilla, 2tbls icing sugar

Mahap ler tade gamba selepas dibakar+dikukus...sbb da terlalu ngantok...
Pg td plak ingat nak amek gamba b4 bekpes...tp dah xtertahan dgn baunyer...Teros masok perot aje..

Monday, September 27, 2010

Apple Pie





Ni menu tertunggak...Tgh2 dok belek magazine,tibe2 terbaca resepi apple pie...
Rase macam simple...Tp...mmg simple pon...
Apalagi...Balik keje, teros mulekan projek...

Kebetulan mase tgh2 nak sediakan bahan,hubby kate kawan dier nak datang beraya...So, tertangguh projek smpai tgh malam...kol 12am baru siap...*besoknyer keje plak...huarggghhhh....ZzzzzZZzz

Tapi mmg puas hati...1st time buat,menjadik...Lengkali bleh buat lagi...
Pastry rapuh...Intinya pon tade la manis sangat...
Aku potong slice tuk hubby bersahur, n balance aku bawak p opis...Licin!
Sesuai buat tuk minom petang...
Suppose,kulit epal ni kene kupas dulu baru digoreng...
Ini kes malas nak kupas...
Hasilnya, inti ade rase liat2 sket...


Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (potong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk cinnamon (kulit kayu manis)
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( ikot suke la nak letak or tak)
1 biji kuning telur (utk sapu atas pastri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.

Pastry ni kene pandai agak2 sendiri la...
Mase aku mule2 uli, ingatkan tajadik sebab lembik semacam...
But yet,still menjadik gak...:)


Bahan-bahan pastri:

250 gm tepung -aku gune tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 senang nak kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang

Cara:

Untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.

  • Gaul ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.
  • Bentuk jadik bulat,bungkus ngan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama sejam (agak2 la).
    Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan dalam bekas pai 16cm atau 20cm.
  • Asingkan sedikit pastri sebagai hiasan.
  • Hiris lebih2 pastri yang terkeluar tu so that acuan rata dan tekan sket kat setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit (ni pon agak2 je)