Thursday, August 25, 2011

Baju Raya oh Baju Raya,,,~~~



Lagi bape ari nak raya?? Aku selai baju pon tak beli lagi...Dok jalan nk p beli baju raya,last2 baju Omar jek yg beli...dah 3 kali dah camtu...

Org len baju raya smpai 9 pasang...aku nak carik selai pon mengarok lg...Adoiiii...Sedeyla cenggini... ;(


Betul..Betul..Betul..




3x betul -Trademark utk cerita kanak2 yg kadang2 mak pak pon join skali... Upin Ipin...
Favorite Omar ni...Asal dgr suara Upin Ipin je tgh menyusu pon bleh berenti...Tgh eksaitet ngemas umah pon dier bleh PAUSE...

Iklan dari TM (aku tak dapat komisyen pon..Dpt gaji sudey..)

Jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan rancangan Upin & Ipin Musim ke-5 yang diceriakan oleh TM di TV9.

  • 30 Ogos (episod baru) - 8.30 malam
  • 3 September (episod baru) - 5.30 petang
  • 10 (episod baru), 17 (ulangan) dan 24 September (ulangan) - 6.30 petang.

Antara produk dan perkhidmatan TM yang akan dipaparkan di dalam rancangan ini untuk tujuan promosi dan penjenamaan adalah iTalk Hajj dan talian tetap.

Jangan lupa tonton bersama keluarga tersayang di musim perayaan ini!


Monday, August 22, 2011

Ohh..Beginikah perasaannya??

Kebaboommm sane... Kebaboommm sini... Rase cam nak letopkan kapla sorg2 yg men mercun ni...*jadik kes altantuya la pulak nnt*...ahahahaha...

Now,baru aku taw camnela perasaannyer bile bunyi2an ni berkumandang tatkala aku nak tidokan Omar!Dah la dier tak sihat...Lg la aku rs cam nak letupkan sorg2...Mase aku tgh taip ni *tapi terlambat publish...internet mengong* elok jek depa2 ni men mercun yg 20 das kuar bunga api tu...Adoiii...Rase cam nak DAS kan sekor2...

"Sabo Ain sabo... Ko pon dulu ape kurangnyer...Siap dok lawan ngan org umah depan lagi,x gitu? Muahahaha...So,redha jek la dgn pembalasan ni..." <
Ohhhh...Exhausted..~~



Work from home...hurm...


Esok mcm ade tanda aku cuti a.k.a MC a.k.a EL lagi... Demam Omar mcm dah kebah sket... Tp kejap ok kejap x... Tidur pon kejap2 je... Ade potential malam kang pon same... Hurmm...

Berat hati jek nak tinggalkan dier kat babysitter dlm condition dier yg cenggitu...Cough and flu...Tambahan pulak,babysitter kate baby yg dier jg semua pon demam and batok... Lagi lerrrrr berat ati nak tinggalkan Omar besok...Sigh!

But he's such a strong boy...Even demam pon still active kemas rumah...Go Omar go!

p/s: Boss,sorry...can i work from home mcm arini??

Out of sudden...



Today Omar got fever *sad*... Semalam he's okay...Cergas and active like usual... Crawling here and there...Dari ruang tamu ke ruang makan sampai ler ke bawah meja makan *jenuh la ommy nak mengecikkan badan yg dah sedia kecik ni demi nak soh Omar kuar dari situ*...And as usual jugak, keje ommy adalah mengejar this anak bujang sbb dier dah laju dahhhh....

When comes to bed time, Omar still nak main2 x mau tido*jenuh nak pujuk*...Tp lepas dipakse berkali2 dan disogok dgn susu, finally terlelap...Itu pon kejap jekkk...Starts at 2am, Omar dah mule nanges2...Kasik susu,refuse...Dah popok pon still nanges2...Hurmmmm...Baru sedar,badan panas... Teros amek ubat demam...Sahur td mcm dah kebah sket tp ommy decided to take an urgent leave since kat rumah pengasuh ramai baby...Takot babysitter x sempat nak keep her eyes on u...

Speed recovery,dear!
I'm soooo in love with this boy!



Friday, August 19, 2011

Nilai Harga


Di mana nilai harga sebuah kereta?
  • Speed
  • Performance
  • Enjin
Di mana nilai harga sebuah rumah?
  • Lokasi
  • Finishing
Dan di mana nilai harga diri manusia?
  • TAQWA
Analogi perbualan antara Abu Ubai dan Umar al-Khattab
- Taqwa adalah seperti seseorang yang seolah2 berjalan di tempat yang berduri. walaupun berduri,namun tetap memandu jalannya dengan berhati2.

Macam tu lah jugak umpama kita manusia yang meniti kehidupan dengan penuh berhati2 dan kepatuhan seseorang manusia kepada manual kehidupan.


Source: Motivasi Pagi, IKIM FM (Khamis, 18 Ogos 2011)

Wallahua'lam.

Pesanan Penaja: bak kate Dr. "Dari Mata ke Hati" (Dr.Muhayya), kiter boleh tulis/dokumen kan ilmu yg kite baca/lihat/dengar supaya kite dengan sedikit demi sedikit merubah/memperbaiki diri kite.. InsyaAllah


Iftar @ Summit Hotel



Aktiviti during cuti Nuzul Quran adalah BELI BAJU RAYA... Sile jgn buat muke terkejut... Kitorg mmg tak beli ape2 lagi... Omar punye pon satu mende tak beli lagi... Bersederhana... Hahahaha...


So, husband and wife ni pon decided utk membeli during cuti Nuzul Quran *boleh bayangkan x camne umat manusia kat KL mase time cuti?*..Shopping version kali ni, Omar terpaksa ditinggalkan supaya objektif utk berjalan pantas dapat dilaksanakan...Sorry Omar!

Keluar rumah gaya cam nak pergi kerja...8am dan teros heading to KL...Kedai pon byk yg tak bukak lagi...Half mission accomplish *just dapat beli baju melayu Omar and en.Zool aje* by the time 2pm... Teros zass balik rumah...Sakit kaki tak payah nak cerita!Half mission lg *beli baju kurung for me* maybe next time kot...Mode: sedih

Smpai rumah,teros amek Omar...Main2 dulu...Kasik anak bujang ni makan tak puasa then tgg stgh jam tros mandikan dier...Siap2 dan teros heading ke Summit Hotel...Dah name pon dapat voucher kan,haruslah dipergunakan...Thanks TM!







Kitorg family pertama yg sampai *soooo excited*... Banyak mase nak p jengah2 makanan...Aim dulu...Tp, nak buat camne kan??Perot kitorg ni dah diajar makan sket2...Kat umah pon biase makan 2 lauk JE...Tp..nasi HARUS ade...

Review:
  • Theme: Makanan kampong *kene la dengan tekak kampong aku nih*
  • Makanan sangat lah banyak. Siap refill lagi
  • Live band. Ghazal.
  • Air ade la dalam 10 jenis
  • Orang tak ramai. So that,korg yg p xpayah susah2 nak rebut2
  • Location tak berapa best. Sebab jalan jem
  • Kambing & Ayam panggang, ABC with ice cream, Ketam, Wantan mee, lebih 20 jenis appetizer, nasi minyak, sotong kangkong, rojak buah, murtabak, roti nan, mcm2 jenis lauk pauk (asam pedas ekor lembu pon ade) and mcm2 lagi
  • Utk aku YANG MAKAN SIKIT ni...mmg rugi kalau bayar...
  • Korang bleh spend masa smpai pukul 10malam. Nak p smayang dulu,pastu sambung balik pon boleh
  • Price?? Boleh tgk promotion images di bawah:

Tuesday, August 16, 2011

None



Yeee...nk ckp aku cam chipsmore kan??Yeee...Mmg sangat chipsmore... Letih la lately... Bukan sbb puasa... Tp sbb serangan psycho datang lagi...

Kerja... Kerja... Kerja...
Bile mau abes?? Bile mau setel??

Nanti ye kengkawan...Aku PASTI akan hapdet...

Wednesday, August 10, 2011

Cinta Dua Hati Norma Talib

Erm...Camne nak mule eh?Errr...Dari mane nak mule??
Ok2..Korang tgk tak MHI pagi td?Pasal Noormawati Mohd Rasif dan suaminya (Abdul Mutalib)...Serious sebak tengok... ~~Pause~~

Tghari td en.zool (start arini aku gune en.zool je..x larat nak type mr asben..hihihi) ade YM aku..Conversation:
en.zool : (panggilan), kenal Talib?
aku : Talib mane? Talib TTC ker Talib KKDN? (ohh..aku ade ramai kwn name Talib,okk)
en.zool : haaa..budak TTC
aku : kenal..nape?
en.zool : sian dier...isteri dier sakit...ade masok MHI pg td...anak dier kecik lagi...baya anak kiter...

(conversation terhenti...aku teros google...n terhenti la kat blog Kak Moon ni dan video ni)



~~pause lg~~

Norma menghidap brain cancer stage 4...tumor sebesar 5x5cm-7cm betul2 di bahagian tgh kepala... Dikesan lepas bersalinkan baby (Abdul Rafiq yg baru berusia 6bulan-sebaya Omar)...Korang bleh baca kisah Norma and Talib kat blog kak moon (biras pada Norma)..
Berat mata memandang,berat lg bahu memikul...Maha berat ujian yang Allah berikan kat pasangan ni...Tentu semuanya ade hikmah di sebalik sesuatu...

Semoga Norma cepat sembuh dan dapat bermain dgn Rafiq...Dan for Talib dan keluarga kedua2nya, semoga tabah dalam menghadapi ujianNya...

Bersama2lah kiter titipkan doa di bulan yang penuh kemuliaan ni. Dan bagi yang nak menderma, boleh berbuat demikian ke akaun:
CIMB: 01070068677528
NOORMAWATI MOHD RASIF
Semoga sumbangan kiter dapat membantu meringankan beban yang ditanggung keluarga ini...

Terima kasih k.Moon kerana sudi berkongsi cerita...





Promote lagi...Kuih Raya Lagi



Iklan sat naaa...Lalalala...
Ini cekelat raya di bikin oleh birasku...CHOCOMON namenyer

Review: Sedap, Crunchy, Berbaloi2...

1) 50pcs : RM25.00
2) 30pcs : RM15.00
2) 18pcs : RM10.00

Bleh buat gift lagi..(harga adalah termasuk riben)

Sempat lagi kalau nak order ni...(^_~)
Bleh place order kat komen bawah ni or email je kat empunya badan oyeen@yahoo.com




Kemenangan


Bulan Ramadhan bulan yg barakah
Bulan rahmat dan bulan utama
Pahala digandakan doa diterima
Bulan Lailatulqadar yg istimewa~

Bulan Ramadhan EQUAL TO Bulan Kemenangan
Lailatulqadar NOT EQUAL TO LailatulKAMDAR

Selamat menjalani ibadah puasa...Penghujung malam ke-10...


Monday, August 8, 2011

Rapat-rapat


Aku punya mereka...
Aku sayang mereka...
Dulu kami bermain gembira...
Namun ternyata hanya sementara...

Mereka...Sape mereka?? Mereka adalah my cousins...Beloved cousins...Dulu sangat close...Everything we share...Happy jek..Tp bile dah besar and ade masalah menimpa,suddenly everything's changed...

Hurm...bile ek kiter leh duduk sesame lagi??Gosip2 mcm dulu2??Ketawa2 kenekan macik pacik??Basuh pinggan ramai2??Lepak2 cam dulu?? Bile ehhh...???

Pesanan penaja: Jum kiter buang yg keruh,amek yg jernih...I miss u kazens...(^_~)

*Nnt aku hapdet gambo ye*


Kriuk~~Kriuk~~



Ini bukan entri pasal Mee Maggi Indondesia tp ini adelah bunyi unik... Bunyi yg datang dari jauh...Rintihan AKU SEORANG PEROT!Uwaaaaa.... :((

Eh..Bukan lapar...Tp tak tau...Lemak2 ni men kejar2 ke dalam ni??Syuhhh...syuhhh...p main jaoh2... Tolong lah lemak..Tolong la masok kat perot org len...Biarlah AKU SEORANG PEROT ni leper seperti dolu2 *erkkkk...dolu2?*..Angguk saje kepaleee itu...

*Mode: Sugul*



Teka Teki Tekok


Ce teka budak bujang ni tgh buat ape...??



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TIDO!!!




Malam tadi punye la susah nak tidokan dier...Asik ajak main jek...Taulah Ucu ade kat umah...Sanggup tahan mata tunggu Ucu ngan Ayah balik terawikh...Grrrrr...Dok terkekek2 ketawa... (takpe2...sat g Ucu balik IPG,Omar main la sengsorang)

Balik dari terawikh, ayah kuar p anta ucu... Teros mati kutu budak bujang ni...Mule la buat2 batok ler..Merengek2 ler...Ommy biarkan aje!Sbb ommy layan CSI (peberet since pegnen kan Omar) Muahahahaha...Last2...tertido sendiri..Thanx Omar! Ommy pon tutup TV,tido sblh Omar...(^_~)





Friday, August 5, 2011

Idea Oh Idea



Hari ni 1 ari aku dok ngadap belog makanan aje...Nk carik idea
Tetiap ari asal nak balik jek dok terpk, "apeeeee la yg aku masak utk berbuka...??"..Bikin yg simple2 jek

1) Asam Pedas Ikan -DONE
2) Ayam Masak Kurma -DONE
3) Kari Daging -DONE
*DONE tu maksudnyer dah penah buat during bulan pose ye.. Bukan DONE buat utk 1 ari pny breakfasting...Lahap namenyer! Muahahaha...

Hurmmm...tgh2 dok blogwalking, tibe2 dapat dah idea nyer...dapat...dapat...
Teros search2 resepi *zaman IT..so sume dihujung jari*..Ngehehehe...dan tros zassss sengseng lengan baju dan bersilat!!!

Tadaaaaa.... Daging masak merah tak nampak cam daing masak merah ker?? ...Simple..Sedap..


Dihidangkan bersama kawan baiknya...Tadaaa...Sayur campor tambah kali darab bahagi!


Cukuplah dua laok kan??Nk makan pon 2 perot jekk..


Dan yang pasti TAK PERLU P BAZAAR RAMADHAN! So far, record masih bersih... Lgpon smpai umah awl..jem pon kene tempias2 jek...Dan bile dah ade anak ni kene berjimat sket..errr...banyak!

Dunia soping online pon telah dibekukan buat mase ni je gara2 memikirkan baju raya tak beli lagi...Uwaaaaa...

Nak resepi?? Nnt rajin,aku hapdet yer?

Gedobosss



Ni ler budak yang nak sangat tido umah kitorg walaupon datang sehelai sepinggang... Alasan- nak tolong jaga Omar... Tapi dier mmg jaga Omar,okkk *admit*... Very protective! Baju yg Adam pakai tu baju gedoboss i'ols... Dah name pon datang sehelai sepinggang,kan??Redha jek dier pakai baju beso tu dari pakai baju busuk dier...Takkan nak kasik baju Omar plak yg kompem takkan muat tu...or baju mr.Asben yg kompem bile pakai dah jadik ABAYA!..Muahahaha...

Tapi disebabkan GENG BAS SEKOLAH Adam takde, maka takdela aktiviti berkubang dalam kolam...Ade gak hint2 dier kasik kat Ce'jol (mr.asben)..

Adam : Ce'jol..Pool Adam mane??
Ce'jol : Ade.Nape?
Adam : Adam mandi kt pool aje lah. Boleh tak ce'jol?
Ce'jol : Xpayah la.Adam sorang je yg nk mandi.Hamim takde.Penat je ce'jol tadah nnt
Adam : (pikir) Oklah.Adam nk main AngryBird
Ce'Ain : Ehhhh...p mandi dulu


Pastu kami pon luncheon...Punye la susah nk soh budak ni mkn nasi..Balik2 jeruk..jeruk dan jeruk...Seb bek ce'jol msk letak "noni" (macaroni)...




Sementara tu, Omar....




Thursday, August 4, 2011

Kenapa Ragu-Ragu Untuk Bersedekah?



Td my husband ada share 1 link seswai dengan tajuk entri kali ni...Haiiii...Niat tu dah ade,tapi....susah nak percaya
Nak tau reason orang ragu-ragu nak bersedekah?? Jom klik Blog Mazidul Akmal...
Mr.Asben pon pnah skali soal selidik sorg budak (mintak sedekah utk rumah anak yatim,katenye) kat Petronas, Salak Tinggi... Tanya utk sekolah mane and nak no cikgu dier...Teros budak tu terdiam and lari...Guess what? Boleh jumpe budak yg same kat Petronas RNR Seremban (dengan skrip yg same!)Huhhh...Camne la org nak percaya???

Wlupon keje menimbun2 yg x tau bile nak setel ...Tp mata dok ralit baca paper... Tentang isu kes kematian ahli perniagaan Datuk Sosilawati...Never ending story kah? Al-fatihah utk yg telah pergi...


Source : Berita Harian dan Metro



Wednesday, August 3, 2011

Mutiara Kata


"Orang yang MUFLIS itu adalah orang yang tidak suka MENDERMA/BERSEDEKAH ke jalan Allah"
"Rajin-rajinkan diri menunaikan perkara yg sunat (solat sunat,bersedekah,dll)"

Source: ikimfm


Lagi??


Tolong jangan bagi pahala puasa aku berkurang...
Terima kasih!

Pesanan penaja: Masih boleh cool dan bersabar... Tp sampai bile, xtau lagi...




Mengemas

Wahhh...pagi2 dah up tajok MENGEMAS...yeee...Mmg sangat kemas...grrrrr...
Introduce you our new apprentice...OMAR ZULKEFLY!!!




Sejak dah pandai merangkak ni,abes satu ruang tamu dier nak explore...Siap tolong kemas pulak tuuuu...Adoiiii...Lap gune mulut,hokay...Sume bende nak kene masok dalam mulut...Klu bleh sume dier nak test rase termasoklah remote TV, kotak, bakul, helmet ayah,bla..bla..Lepas tu selsema...Lepas tu tak boleh tido...At the end, ommy yg kene pujuk...Ahahahaha...Rewards for me! :)

Nasib baik la rumah tu dah lapang mcm padang jarak padang tekukur...muahahaha...Lepas ni klu Omar dah pandai berjalan,Omar round la dlm umah ye??

Note for my boy (by the time you read this,Omar dah besar dah pon):
Omar,ommy x kisah klu Omar nak mengemas...Tapi Omar kemas barang mainan Omar je la...X payah kemas bende lain...Ayah boleh buat sbb ayah terer bab2 mengemas nih...Ommy failed!
You are our apprentice!Ommy proud of you,son!


Tuesday, August 2, 2011

Ariani Staff Sale!



Click image to enlarge

Untuk peminat setia Ariani (Staff Maybank SAHAJA!)...
Cik Yat... I jeles ni!!! Apasal asik buat kat meben jek??ti'em tanak buat ker??Sungguh tak adil...Borong banyak2 nyah...Bleh hadiahkan kat beras...eh silap...biras...mak mertua...bapak mertua...leh dapat tanah pasni,nyah!


Iklan Kuih Raya




Haaa... Break kejap eh... Nak advertise a.k.a berniaga sket...

KUIH RAYA (tart nenas a.k.a jem tart)


Made by : My makndak
Harga : RM20.00 (50-55pcs)
Halal lagi suci (pinjam tagline SAFWA HEALTH)

Pesanan Penaja: Kalau nak order kuih lain pon bleh...but tart is MOST RECOMMENDED!


Monday, August 1, 2011

Selamat Menyambut Ramadhan


Alhamdulillah... Sempat lagi kiter bertemu Ramadhan kali ini...
Salam Ramadhan buat keluarga dan teman2 blogger...
Marilah kiter same2 berpesta IBADAH!

Mata jaga...
Telinga jaga...
Mulut jaga...
Tangan jaga...
Kaki jaga...
Hati jaga...
Perbuatan jaga...
Tingkahlaku jaga...
InsyaAllah ibadah dan diri terjaga...=)

Ibadah continuously...