Monday, January 31, 2011

Welcome baby Omar to the World !


Alhamdulillah...
Penantian selama 9 bulan akhirnya berakhir 28.01.2011 bersamaan dgn 23 safar 1432 masihi..jumaat...jam 11.19pg...baby Omar lahir menjengok dunia!
pengikat kasih kami sekeluarga...smoga menjadi anak yg soleh, sayang...
ummi ngan ayah sayang Omar sangat2...terima kasih atas doa kalian (^_~)

Thursday, January 27, 2011

Check in

huwaaaaa!
aku da selamat mengecheck in kan diri kat spital...
kes menyerah diri...
contraction??? lom rs lg...
air ketuban pecah??? pon lom lg...
bleeding??? pon tade jugak...
so pasal ape aku kene admit??? sbbnyer air ketuban da makin kurang... air ketuban kt border line jek nih...so takot risk @ baby, kene la aku menyerah diri...

pintu rahim br bukak 1cm kalo tasilap...dah diinduce...tp still lom rs contraction lg...
mr asben setia menemani...smp demam asben aku bile dgr aku kene admit...i love you darl.. ;)

to all readers, doakan sumenyer selamat yer...

doa syifa' :


Terjemahan:
“Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Muhammad s.a.w. yang menyembuhkan hati-hati, penawarnya dan kesejahteraan badan, kesembuhan juga cahaya penglihatan dan berilah rahmat keberkatan dan kesejahteraan atas keluarga dan sahabatnya”

sayang korg gaks! (^_~)

Tuesday, January 25, 2011

Petua Kurangkan Sakit Bersalin

Entry kali ni untuk sharing2 je...
sbb aku sendiri lom penah rase sakit bersalin tu camne...
so, aku share je la info2 yg aku dok dapat dr mr.Google...

Artikel ni aku dapat from Blog MySetBersalin.Com

1.Sebelum pergi ke hospital, sediakan air selusuh,isi dalam botol dan bawa sekali ke hospital.Bila rasa sakit, minum air tu.Kebanyakan nurse pun tahu dan suruh kita minum air tu bila kita sakit.Jangan bimbang bawak je kat dalam labour room.

*air selusuh- air yang dibuat sendiri oleh suami atau org2 tertentu utk memudahkan isteri bersalin. (solat hajat, surah al fatihah, surah al-hasyr ayat 21-24, selawat syifa dan doa2 tertentu)- ini kire berusaha la...yg len tu kiter serahkan pada Allah :) * Bak kate mr.Asben,air yg aku dok minom slalu tu sume air selusuh..dier da doa2 kan dah...ngeeee

2.Masa dekat atas katil, bila rasa sakit datang ubah posisi berbaring.Baring ke kiri dan bukan ke kanan supaya jantung kita tak terhimpit untuk pam darah.

*nnt aku try*

3.Bacalah surah maryam dan beberapa surah lagi berulang-ulang sehingga sakit tak terasa sangat.

*ataupon surah luqman dan yusuf atau ape2 doa,zikir...kan sakit tu penawar segala dosa :) *

Asal datang opis je....

1) Lokasi: lif (level G)
tukang tanya 1: eh... xcuti lg ker??
tukang tanya 2: amboiii...larat lg p keje eh?

2) Lokasi: tempat duduk opis -seawal 8.30 pg (level 3)
opismate 1: laaa...hang ada lg ain...aku ingatkan dah tadatang opis dah...
opismate 2: balik umah smalam, dok pk2 da bersalin ke belom budak nih...
opismate 3: hang cuba p check betol2 ain...takot hang dah terover due...
opismate 4: baik ko dok umah je...just work from home... prepare je...tapayah datang opis..
opismate 5: haaa...perot da ke bawah sket tu...tak lame lg la tu...

3) Lokasi : tempat duduk yg same -time berganjak ke 5.30 ptg (level 3)
opismate 1: sok hang kompem bersalin...
opismate 2: budak ni sok da tadatang ni...tgk cam da time da ni...


minggu berganti minggu...mmg soklan2 ni je la tetiap ari aku dgr time aku sampai opis n balik nnt...sangat concern opismate aku nih...*ke mmg nak soh aku blah cpat2 :)*

jawapan: tu la...baby ni blom bersedia nak kua...happy sangat dok dalam perot nih...tang nak work from home tu mmg da ade niat dah...tp niat terbatal disbbkan line tepon n streamyx tak pasang kat umah lg...kes infra la nih! grrrrr...xpe...aku pon masih menunggu ari nak deliver ni...tak sabar nak kasik mr.asben jaga baby...aku da jg 9 bulan...next 9 month,aku kasik dier jg plak...huahuahuahua :D


Sunday, January 16, 2011

Aktiviti di rumah lagi dan lagi dan lagi...

Mukadimah ngan gambar...(^_~)





sile bace entry2 yg tataw bile akan abes ni yer... *mcmla ramai sangat yg baca blog ko ni,ain!sile jgn prasan...panggg!*

mr.asben is going crazy...asal balik keje,tros hadap rumput,pokok dan sgale bende tepi umah...
lepas checkup taman2 dier tuh,baru masok umah...tu pon sbb da nak kat maghrib...klu x,smp sudah dier dok luar!
seb bekla tanah tepi umah tu tak sebesar mane...takat besar kera pny kangkang jek...muahahaha
klu besar lg,bukan dier je yg gile...dengan2 aku menggile skali...*gile disini bukan bermaksud ilang akal ye kawan2 skalian*

ingat tak dalam entry yg dolu2, aku ade cite pasal pebble wash..??ini la hasilnyer...tp aku pasti,this project never been ended..ade yg akan menyusul...SANGAT PASTI!!!

nampak x mamat yg pakai baju biru tuh???haaa...itu entire balik keje yer...


tapi ni part yg aku paling suke...petunia yg aku soh mr.asben beli,da berbunga lebat...
tibe2 rase bangga...padahal bukan aku pon yg siram...muahahaha *tolong amek gambo jek*


cantik kan?petunia flower...

Rase nak beli lagi bunga camni...tp tataw nak gantong kat mane...at least,ade bunga2an ni leh segarkan bijik mate time2 nak p n balik keje...please take note,aku just pemerhati bunga2 ni bercambah ngan subur shj...bab2 baja,siram,all in all mmg mr.asben yg buat...da name pon,taman tu dier yg punya kan...so,sile jg sorg2...muahahaha ;)


Friday, January 14, 2011

Counting days

Oooo...mode skang ialah menunggu hari nak deliver...
dup..dap..dup..dap...
barang sume mr.asben da prepare dalam bonet since aku pregnant 7 month...*in case terdeliver awl*
skang ni tgh addict berblogwalking smbil berwindowshopping via blog...*tak lame lg ade yg terbeli gaks nih*
dok jengok2 baby rompers la...baby jumpers la...comel2...rase nak beli sume jek! *mcm byk sgt duwet ko,ain!*
tp preparation barang2 baby almost done...beli simple2 n yg penting2 jek dulu...

oh..my weight!!!sangat menakotkan tgk penimbang tuh...
bleh tak turun lepas pantang nih...ohhhh la la...makan tak hengat...
ayam kfc tu 3 ketol 1 shot...apakah???

sile doakan smoga aku bersalin dengan selamat...doa kalian amat dihargai...
(^_~)

Wednesday, January 5, 2011

Asam Pedas Ikan Merah

Berbaloi-baloi mr.asben tanam pokok daun kesom kat umah...
wlupon baru jek tanam,abes aku gondolkan...
nak makan sedap pny pasal kan...wakakaka...
xpe..nnt tumbuh lg...dun wory darl..(^_~)

resepi asam pedas ni i got from my dad...*he's very good in cooking...skillful...my mom as well...(kembang hidung diorg kalau baca nih)
lebey kurang cam iklan TV3 tu.."this recipe are my mother/father...i owe this to her/him..."




Aku memang lemah sket bab2 nak menaip resepi nih...adeihh...
tp,takpe...akan ku spend kan sket mase utk share ngan korang sume... :)

Bahan-bahan:
4 kelar ikan merah -nak letak ikan lain pon buleh
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*2 biji bawang merah
**3 cm halia
10 tangkai cili kering yang digiling/blend -klu nak pedas,letak banyak lg
Belacan -optional. aku tak gune
1 sudu asam jawa -gaul dengan air
Beberapa tangkai daun kesom
Bendi/ Tomato -ikot korang la nak letak ape as additional..aku letak bendi..
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Kisar skali semua bahan yang bertanda *
Kisar dan asingkan bahan yg bertanda **

Cara-Cara:
1) Tumis semua bahan yang bertanda * sampai garing.
2) Masukkan bahan yang bertanda **.Kacau sampai naik bau.
3) Then,masukkan cili kering yang dah diblend td. Sampai pecah minyak.
4) Masukkan ikan.Gaul kasik sebati.
5) Agak2 ikan tu da kecut sket (da serap bahan2 tumis), masukkan air asam jawa.
6) Masukkan jugak air suam secukupnya. Korang pandai2 la agak. Klu nak biar lame,masuk banyak sket air tu.
7) Masukkan daun kesom. Agak da nak dekat masak tu, masukkan plak bendi/tomato.
8) Garam secukup rasa.
9) Sedia utk dihidang.

Selamat mencuba...Sekian!
p/s: kalau nak lg sedap,abah kate letak la belacan...(^_~)