Monday, September 27, 2010

Apple Pie





Ni menu tertunggak...Tgh2 dok belek magazine,tibe2 terbaca resepi apple pie...
Rase macam simple...Tp...mmg simple pon...
Apalagi...Balik keje, teros mulekan projek...

Kebetulan mase tgh2 nak sediakan bahan,hubby kate kawan dier nak datang beraya...So, tertangguh projek smpai tgh malam...kol 12am baru siap...*besoknyer keje plak...huarggghhhh....ZzzzzZZzz

Tapi mmg puas hati...1st time buat,menjadik...Lengkali bleh buat lagi...
Pastry rapuh...Intinya pon tade la manis sangat...
Aku potong slice tuk hubby bersahur, n balance aku bawak p opis...Licin!
Sesuai buat tuk minom petang...
Suppose,kulit epal ni kene kupas dulu baru digoreng...
Ini kes malas nak kupas...
Hasilnya, inti ade rase liat2 sket...


Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (potong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk cinnamon (kulit kayu manis)
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( ikot suke la nak letak or tak)
1 biji kuning telur (utk sapu atas pastri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.

Pastry ni kene pandai agak2 sendiri la...
Mase aku mule2 uli, ingatkan tajadik sebab lembik semacam...
But yet,still menjadik gak...:)


Bahan-bahan pastri:

250 gm tepung -aku gune tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 senang nak kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang

Cara:

Untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.

  • Gaul ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.
  • Bentuk jadik bulat,bungkus ngan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama sejam (agak2 la).
    Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan dalam bekas pai 16cm atau 20cm.
  • Asingkan sedikit pastri sebagai hiasan.
  • Hiris lebih2 pastri yang terkeluar tu so that acuan rata dan tekan sket kat setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit (ni pon agak2 je)

8 comments:

Kedai Emakku Sayang said...

fuuuyooh. nak raser. nak raserr!!

Nurul Ain Umor said...

meh meh datang umah aku...aku buat special tuk ko...(^_~)

Anonymous said...

time kasih be-banyak...(>.<)

nur aishah said...

time kasih be-banyak....(>.<)

Nurul Ain Umor said...

same2 kasih...(^_~)

sitishuhaida said...

ain rajin nya awk memasak..seronok nya tgk awk n zul..semoga bahagia n gembira selamanya..bgs ada kerjasama...

Nurul Ain Umor said...

mane ade rajin...biase2 jek...try an error...hahaha...pasni akk da kawen,bleh use the same treatment...(^_~)

AizaZiha said...

ain..lama ilang..akak rindu ain..ingat akak lagi x..walaupun kite sma jabatan tp jauh..huhu..rindu..ain pregnant ek..congrate tau..