Rase macam simple...Tp...mmg simple pon...
Apalagi...Balik keje, teros mulekan projek...
Kebetulan mase tgh2 nak sediakan bahan,hubby kate kawan dier nak datang beraya...So, tertangguh projek smpai tgh malam...kol 12am baru siap...*besoknyer keje plak...huarggghhhh....ZzzzzZZzz
Kebetulan mase tgh2 nak sediakan bahan,hubby kate kawan dier nak datang beraya...So, tertangguh projek smpai tgh malam...kol 12am baru siap...*besoknyer keje plak...huarggghhhh....ZzzzzZZzz
Tapi mmg puas hati...1st time buat,menjadik...Lengkali bleh buat lagi...
Pastry rapuh...Intinya pon tade la manis sangat...
Aku potong slice tuk hubby bersahur, n balance aku bawak p opis...Licin!
Sesuai buat tuk minom petang...
Suppose,kulit epal ni kene kupas dulu baru digoreng...
Ini kes malas nak kupas...
Hasilnya, inti ade rase liat2 sket...
Bahan-bahan inti:
4 biji epal hijau (potong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk cinnamon (kulit kayu manis)
4 biji epal hijau (potong dadu)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk cinnamon (kulit kayu manis)
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( ikot suke la nak letak or tak)
1 biji kuning telur (utk sapu atas pastri)
Cara:
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( ikot suke la nak letak or tak)
1 biji kuning telur (utk sapu atas pastri)
Cara:
- Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
- Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
- Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
- Sejukkan.
Pastry ni kene pandai agak2 sendiri la...
Mase aku mule2 uli, ingatkan tajadik sebab lembik semacam...
But yet,still menjadik gak...:)
Bahan-bahan pastri:
250 gm tepung -aku gune tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 senang nak kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang
Cara:
Untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.
- Gaul ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.
- Bentuk jadik bulat,bungkus ngan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama sejam (agak2 la).
Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan dalam bekas pai 16cm atau 20cm. - Asingkan sedikit pastri sebagai hiasan.
- Hiris lebih2 pastri yang terkeluar tu so that acuan rata dan tekan sket kat setiap lekuk.
- Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
- Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
- Canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit (ni pon agak2 je)
8 comments:
fuuuyooh. nak raser. nak raserr!!
meh meh datang umah aku...aku buat special tuk ko...(^_~)
time kasih be-banyak...(>.<)
time kasih be-banyak....(>.<)
same2 kasih...(^_~)
ain rajin nya awk memasak..seronok nya tgk awk n zul..semoga bahagia n gembira selamanya..bgs ada kerjasama...
mane ade rajin...biase2 jek...try an error...hahaha...pasni akk da kawen,bleh use the same treatment...(^_~)
ain..lama ilang..akak rindu ain..ingat akak lagi x..walaupun kite sma jabatan tp jauh..huhu..rindu..ain pregnant ek..congrate tau..
Post a Comment