Wednesday, January 5, 2011

Asam Pedas Ikan Merah

Berbaloi-baloi mr.asben tanam pokok daun kesom kat umah...
wlupon baru jek tanam,abes aku gondolkan...
nak makan sedap pny pasal kan...wakakaka...
xpe..nnt tumbuh lg...dun wory darl..(^_~)

resepi asam pedas ni i got from my dad...*he's very good in cooking...skillful...my mom as well...(kembang hidung diorg kalau baca nih)
lebey kurang cam iklan TV3 tu.."this recipe are my mother/father...i owe this to her/him..."




Aku memang lemah sket bab2 nak menaip resepi nih...adeihh...
tp,takpe...akan ku spend kan sket mase utk share ngan korang sume... :)

Bahan-bahan:
4 kelar ikan merah -nak letak ikan lain pon buleh
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*2 biji bawang merah
**3 cm halia
10 tangkai cili kering yang digiling/blend -klu nak pedas,letak banyak lg
Belacan -optional. aku tak gune
1 sudu asam jawa -gaul dengan air
Beberapa tangkai daun kesom
Bendi/ Tomato -ikot korang la nak letak ape as additional..aku letak bendi..
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Kisar skali semua bahan yang bertanda *
Kisar dan asingkan bahan yg bertanda **

Cara-Cara:
1) Tumis semua bahan yang bertanda * sampai garing.
2) Masukkan bahan yang bertanda **.Kacau sampai naik bau.
3) Then,masukkan cili kering yang dah diblend td. Sampai pecah minyak.
4) Masukkan ikan.Gaul kasik sebati.
5) Agak2 ikan tu da kecut sket (da serap bahan2 tumis), masukkan air asam jawa.
6) Masukkan jugak air suam secukupnya. Korang pandai2 la agak. Klu nak biar lame,masuk banyak sket air tu.
7) Masukkan daun kesom. Agak da nak dekat masak tu, masukkan plak bendi/tomato.
8) Garam secukup rasa.
9) Sedia utk dihidang.

Selamat mencuba...Sekian!
p/s: kalau nak lg sedap,abah kate letak la belacan...(^_~)

No comments: