Monday, March 21, 2011

Kalau dah Jawa tu mmg Jawa jugak....

Pagi smalam,mr.asben p pasar pagi kat salak tinggi... Brg basah & kering umah dah out of stock... So nak kene topup... Slalu aku p ngan dier... Tp lepas ade Omar,dier p sendiri while bini dier follow aktiviti si anak (TIDO)...

As usual, tempe harus ade.. Beli bukan utk mkn berdua... Tp mcm tuk makan 1 kejiranan kat Sinar Salak ni... wakakaka... Tp aku suke! U ols pon patot cube... Shedapppppp!

Dolu2 mmg aku antiiiii sangat kat tempe... Sbb aku pnah mkn tempe kat kedai makan mane ntah, sangat xsedap dan pahit... Tp lepas aku bertandang umah mr.Asben n arwah mak mertua goreng tempe as for lunch, aku dah start suke n addict kat tempe... Bancuh tepung cam nak buat jemput2 then letak jintan yg da ditumbuk (aku tataw beza jintan manis or jintan putih,harap maaf)... Tempe tu potong nipis, celup dalam bancuhan tepung dan siap utk goreng...Pastu mkn ngan sambal kicap...

Tempe yg dibalut dgn daun...(jgn tny daun ape coz aku pon tataw).. Bersepah kat pasar pagi salak tinggi... Ramai Jawa la katakan!

Potong nipis2... (Sila abaikan jari besar tu,kompem kepunyaan mr.Asben)

Bancuhan tepung...


Inilah hasilnya! Bekpes+Lunch utk hari ahad yg indah... Tempe yg enak dimakan bersama org tersayang...(ntah ape2 ayat aku)... Tenkiu yang a.k.a ayah!

Simple kan? Tp,sedaaaaappppp...(^_~)

2 comments:

Ayah said...

bawak RM50 skang beli brg kejap aje habis...brg2 oh brg..semakin cpt ko naik harga..

Nurul Ain Umor said...

@ Ayah
xpe...lepas ni perancang kewangan akan mule bertugas...(^_~)